Tornar

Alguns dels objectes de l'exposició Crim i delicte

Una exposició per entendre les motivacions i el 'modus operandi' criminal

La mostra presenta una selecció d'objectes procedents de l’antic Museu de l’Institut de Criminologia de la Universitat de Barcelona.

Amb guió expositiu de l'escriptor Andreu Martín, especialista en novel·la negra, i projecte expositiu de l'escenògraf, dramaturg i dissenyador Ignasi Cristià, la mostra Crim i delicte que aquests dies acull el Museu d'Història de Catalunya permet veure diferents objectes que van ser emprats per cometre actes delictius o bé que van ser proves en els judicis que se'n van derivar. És una valuosa col·lecció procedent de l'antic Museu de l’Institut de Criminologia de la Universitat de Barcelona (UB), museu que va ser creat el 1955 pel Dr. Octavio Pérez-Vitoria, catedràtic del Seminari de Dret Penal i fundador i director de l’Institut. Les peces van ser donades al museu pels arxius judicials de l'Audiència Provincial de Barcelona.

L'exposició té fins a 13 apartats, entre els quals Delictes a l'Espanya de la postguerra, Homicidis, Assassinats sensacionals, Robatoris, Estafes, Estupefaents, Grans delictesCrim organitzat. També hi ha àmbits dedicats a la premsa, la narrativa popular, i el cinema i la novel·la negres. Un últim espai analitza el moment actual dels crims i els delictes, amb un discurs no gaire optimista: s'informa que, sense haver desaparegut cap de les tipologies de dècades enrere, s'estan produint al nostre país crims que fins fa uns anys només es veien a l'estranger, que Internet ha obert tot un ventall nou d'estafes i enganys, i que apareixen noves substàncies estupefaents.

Aquesta exposició forma part de la col·laboració que varen emprendre l'any 2016 la UB i el Museu d'Història de Catalunya per donar a conèixer algunes col·leccions creades per departaments, facultats o centres de recerca de la UB. Més informació, en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 13 Gener 2023
  • Comparteix