Tornar

'Recança', pintura de Joaquim Vayreda
'Nena', escultura de Joan Rebull

Una exposició combat les 'fake news' sobre l'Escola d'Olot

L'objectiu és "retornar les seves obres i els seus artistes a l'espai que els correspon", en paraules de l'organització.

Els Espais Volart de la Fundació Vila Casas mostren fins al 25 de juliol una exposició amb un títol que pot resultar sorprenent: Escola d'Olot. Una "Fake News" amb 150 anys d'història. Comissariada per Xavier Palomo, la proposta ofereix una nova mirada a aquest moviment pictòric en el qual s'inclouen artistes com Marià i Joaquim Vayreda, Enric Rubió o Josep Clarà, establint "un relat que permeti conèixer de primera mà els veritables motius que el van impulsar i que van generar una producció massiva de treballs", manifesta el comissari. Des de l'organització s'afegeix que es vol obrir un camí per desmitificar "la mal anomenada Escola d'Olot", per tal de "retornar les seves obres i els seus artistes a l'espai que els correspon". "Una pintura que val molt més enllà de l'encarcarament i l'ensopida repetició de tòpics en què els interessos polítics, econòmics i ideològics l'han convertida", es conclou en la informació emesa pels Espais Volart.

La mostra s’organitza en set àmbits: L’Escola d’Olot; L’Escola d’Olot?; Francesc Vayreda. El final i el principi de tot plegat; Raymond Vayreda. Camí endavant sense retorn; Guerra i dictadura. Desfer el camí fet; No tot fou travessia del desert; i Una mort Natural. Qui la visiti trobarà un centenar llarg d'obres, principalment pintures d'autors com Pere Elies Busquets, Josep Berga i Boix, Melcior Domenge, Ramon Casas o Santiago Rusiñol, entre molts d'altres, i també algunes escultures de Pau Gargallo, d'Esteve Monegal o de Jaume Martrús. Cal destacar set peces que s'exposen per primera vegada: són obres d'Enric Cristòfor Ricart, de Manolo Hugué, de Martí Casadevall, de Joaquim Claret, dues de Joan Rebull, i una correspondència entre Salvador Dalí i Raymond Vayreda.

Més informació, en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 28 maig 2021
  • Comparteix