Tornar

Autoretrat del fotògraf Raúl Hidalgo

Un crit en blanc i negre des del silenci

El fotògraf Raúl Hidalgo il·lustra, amb imatges, una mirada íntima sobre l’aïllament que experimenta en el seu camí cap a una sordesa sobrevinguda.

Raúl Hidalgo (Barcelona, 1979) treballa sempre en analògic i li agrada tot el procés de la fotografia química. Està especialitzat en retrats i “fotografia poètica”. El seu treball és intimista i amb un rerefons inquietant, com la sèrie Les amantes. S’inspira sobretot en el cinema, en autors com Pier Paolo Pasolini, Ingmar Bergman o Yasujiro Ozu, entre d’altres. També fa captures de les seves amistats i persones properes, i té una línia de retrats de fotògrafs i fotògrafes coneguts, així com de directores i directors de cinema –com ara Greg Gorman, Bob Gruen, Sakido Nomura, Jonas Mekas o Isabel Coixet– titulada Shot by shot.

La seva obra ha estat publicada en nombroses revistes de moda i art. Ha realitzat diverses exposicions i una peça seva experimental feta amb súper 8, Alquimia del dolor, va ser seleccionada el 2014 per a la col·lecció permanent de l’Arxiu Xcèntric del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Ara, l’Espai de fotografia Francesc Català-Roca del Centre Cívic Casa Golferichs mostra el seu projecte més personal, Desde el silencio, en el marc del festival internacional de fotografia Revela’t.

Les imatges fosques d’Hidalgo reflecteixen l’estat d’ànim provocat per la pèrdua de la capacitat auditiva de l’autor i com la progressió de la dolència l’empeny cada dia una mica més cap a la incomunicació. Aquest projecte és, alhora, un viatge poètic, instrospectiu i existencialista que deixa entreveure un univers personal de petits detalls, expressions i forces contraposades en què l’autor s’emmiralla en persones i espais de manera simbòlica per compartir amb l’espectador aquest silenci. D'alguna manera, el hieratisme de les imatges transmet el seu aïllament i el de totes les persones amb alguna discapacitat, mentre que la falta de llum de les imatges podria equipar-se a l’absència de sons que l’autor viu quotidianament.

Desde el silencio és, per damunt de tot, un retrat de la soledat i fragilitat de l’ésser humà; un fil conductor que s’insereix de forma directa en la temàtica que planteja el festival: Universos propis.

Data de publicació: Divendres, 19 novembre 2021
  • Comparteix