Tornar

Fotografia en què apareixen el fotògraf David Douglas Duncan i Pablo Picasso

David Douglas Duncan, l’amic retratista de Picasso

El Museu Picasso exposa una selecció de fotografies que en documenten l’amistat i el procés creatiu del mestre entre 1956 i 1973.

El director del Museu Picasso, Emmanuel Guigon, i la responsable del seu Centre de Coneixement i Recerca, Sílvia Domènech, són els comissaris de l’exposició Picasso per Duncan. La mirada còmplice.

La mostra dona a conèixer l’estreta relació d’amistat i complicitat que va existir entre l’artista malagueny i la seva dona Jacqueline Roque, d’una banda, i el fotoperiodista nord-americà David Douglas Duncan (1916-2018), de l’altra, a través de més de 60 fotografies que apropen el visitant a la quotidianitat de Picasso i al seu procés artístic.

Picasso i Duncan es van conèixer la primavera del 1956. Robert Capa havia promès a Duncan que li presentaria l’artista, però va perdre la vida a la guerra d’Indoxina abans de complir la seva promesa. Així que Duncan va aprofitar un viatge cap al Marroc per aturar-se a la Costa Blava i trucar a la porta de La Californie, la casa de Picasso a Canes. Va dir que era amic de Capa i Jacqueline el va convidar a passar. Segons explica el mateix Duncan al llibre Picasso’s Picassos (1961), va trobar-lo “completament nu, submergit a la banyera i fent-me amb la mà un senyal de cordial benvinguda”. D’aquesta manera, va començar una estreta amistat amb Picasso i Jacqueline que es va perllongar durant disset anys, fins a la mort de Picasso l’any 1973.

L’any 2013, coincidint amb el 40è aniversari del decés i amb el 50è aniversari de l’obertura del Museu Picasso, Duncan va fer donació d’un conjunt de 161 fotografies expressament seleccionades per ell mateix que il·lustren l’estreta relació que van establir. Les imatges mostren escenes de la vida de Picasso, però sobretot constitueixen un testimoni excepcional a l’hora de documentar els processos creatius i de treball de l’artista. Són, en certa manera, una mena de reportatges fets des de l’òptica privilegiada d’un amic que, a més a més, era un fotògraf de gran prestigi internacional. Bregat com a reporter bèl·lic a la Segona Guerra Mundial, Corea, el Vietnam o l’Afganistan, Duncan va fixar la seva residència a la Provença i va publicar set llibres sobre Picasso: The Private World of Pablo Picasso (1958), l’esmentat Picasso’s Picassos, Goodbye Picasso (1974), Viva Picasso (1980), Picasso and Jacqueline (1988), Picasso Paints a Portrait (1996), Picasso & Lump (2006).

Les fotografies de Picasso per Duncan. La mirada còmplice s’exhibeixen a les sales de la col·lecció permanent del Museu. L’entrada val 12 euros –7, la reduïda– i la podeu comprar clicant aquí.

Data de publicació: Dimecres, 29 Desembre 2021
  • Comparteix