Tornar

Alguns dels frescos de Caracci que s'exposen

Els frescos de la romana capella Herrera reviuen al Museu Nacional

Daten dels primers anys del segle XVII i són obra de l'artista bolonyès Annibale Carracci.

Dos-cents anys després de ser arrencats del seu emplaçament original, una part dels frescos de la capella Herrera, que formava part de la desapareguda església romana de Sant Jaume dels Espanyols, es pot ara tornar a veure plegada. Només cal que entreu, entre el 8 de juliol i el 9 d'octubre, al Museu Nacional d'Art de Catalunya i us dirigiu a les sales 36, 37 i 38 (dedicades al Renaixement i el Barroc) per poder gaudir dels traços del pintor bolonyès Annibale Carracci i del seu col·laborador Francesco Albani.

Aquestes obres van ser encarregades pel banquer castellà Juan Enríquez de Herrera. El 1602 va comprar un espai a l'església romana per fer-hi una capella votiva dedicada a sant Dídac d'Alcalà, a qui va voler agrair la curació del seu fill. Va demanar la decoració mural a Carracci, un dels artistes més destacats del moment. El bolonyès va dirigir els treballs fins que va emmalaltir, i els seus ajudants, encapçalats per Albani, varen finalitzar el conjunt. Amb la dessacralització de l'església l'any 1818 es varen traspassar els frescos a tela. Set fragments es van dipositar al Museo del Prado de Madrid, i nou més, els que ara es poden contemplar al Museu Nacional, van anar a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Es desconeix on es troben tres fragments que manquen.

L'exposició, coorganitzada amb el Museo Nacional del Prado i la Barberini Gallerie Corsini Nazionale, de Roma, i comissariada per Andrés Úbeda de los Cobos i el Prado, es completa amb una selecció de dibuixos atribuïts a Carracci o al seu taller, i amb la taula de l'altar de Santa Maria de Montserrato, també del bolonyès i els seus deixebles.

Més informació, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 04 juliol 2022
  • Comparteix