Tornar

Turisme manga

La curiosa geografia del còmic japonès

L’exposició ‘Seguint les petjades dels nostres herois i heroïnes’ proposa apropar-nos a l’animació japonesa a partir de les ciutats i els llocs on es desenvolupen

La distància geogràfica entre el Japó i Europa és enorme, i això significa que, culturalment, també estem molt lluny els uns dels altres. Tenim arquitectures, cuines i paisatges diferents. Però hi ha lligams que ens apropen. Un dels fenòmens culturals més importants del Japó contemporani ha estat la connexió entre el manga (el còmic japonès) i l’anime (el cinema i la televisió d’animació), que no només són un mercat important a Àsia, sinó també un esdeveniment acceptat per gran part del públic d’aquí, i que ens ha ajudat a construir en el nostre espai mental la representació que els japonesos tenen de diferents geografies, la seva i la nostra. Si llegim manga, o veiem pel·lícules, comprovarem que és molt important la geografia: per exemple, Hayao Miyazaki, el fundador de Studio Ghibli, acostuma a situar les seves obres a Europa –una Europa idealitzada i de principis del segle XX–, mentre que el Japó es veu des del prisma de la tradició i l’encant de l’entorn rural, o des dels ulls del futur catastrofista. Sobre aquests espais, doncs, és del que tracta l’exposició Seguint les petjades dels nostres herois i heroïnes, que ara es pot veure a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra.

Es tracta d’una mostra comissariada per Rubén Molins, especialista en manga, que ha triat imatges que ens expliquen les grans ciutats japoneses, els viatges més famosos del manga, la visió que des del Japó es té d’Europa i el Japó rural. Es podrà visitar fins al 9 de juny en horari d’obertura de la biblioteca.

Trobaràs més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 26 Abril 2018
  • Comparteix