Tornar

Cartell de l'exposició d'homenatge a Picasso

L'homenatge a Picasso a Vallauris, 50 anys després

La Fundació Vila Casas mostra la col·lecció recentment adquirida de tapets dedicats al geni malagueny i signats per noms com Joan Brossa, Alexander Calder o Pau Casals.

La població francesa de Valàuria (Vallauris) té un espai important en la biografia de Pablo Ruiz Picasso. El pintor hi va residir entre 1948 i 1955, i durant aquesta etapa va centrar-se especialment en la ceràmica. El 1959 hi va tornar per pintar a la capella del castell de Vallauris el mural titulat Guerra i pau. La capella va ser adquirida el 1972 per la ciutat, i actualment és la seu del Musée National Pablo Picasso, La Guerre et la Paix. Per això no és estrany que ara fa 50 anys aquesta població fos l'escollida per retre un homenatge a l'andalús davant els atacs que algunes de les seves obres estaven rebent per part de grups d'ultradreta espanyols. Enfront de l'ultratge a l'artista, i també a causa de la frustració provocada per l'actitud del règim franquista que permetia aquests atacs, el galerista Santiago Palet, director artístic de la galeria Taller de Picasso, va tenir la idea de convidar artistes visuals, músics, escriptors, gent del món del teatre i del cinema a crear un tapet —peça de cotó amb puntes— dedicat a l'artista. Tot i la dificultat de la iniciativa —es van haver de fer mans i mànigues per esquivar la censura—, hi van col·laborar 270 personalitats, entre les quals Rafael Alberti, Joan Brossa, Alexander Calder, Pau Casals, Equipo Crónica, Sonia Delaunay, Juan Genovés, Hans Hartung, Wilfredo Lam, Antoni Miró, Pablo Neruda i Antoni Tàpies, i es van fer 400 tapets, que es van exposar a Vallauris en el 1ère. Rencontre International Hommage à Picasso. Es van poder visitar entre el 23 de setembre i el 5 de novembre de 1972, i l'exposició va suposar un acció de contestació al règim per part del món artístic.

Ara, aquelles peces són a mans de la Fundació Vila Casas, que les ha adquirit recentment, i entre el 19 de maig i el 2 d'octubre les mostrarà a l'Espais Volart, en la mostra titulada Homenatge a Picasso. Vallauris, 1972. Més informació, en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dijous, 19 maig 2022
  • Comparteix