Tornar

Una de les obres exhibides, Game Arthritis, de Matteo Bittanti, a l'exposició Homo ludens

‘Homo ludens’, una exposició sobre videojocs al CaixaForum

La instal·lació ofereix una nova perspectiva del concepte de ‘gamer’ a través d’un món virtual en què vida i joc convergeixen cada dia més.

De l’homo sapiens a l’homo ludens en dues dècades. Aquest ha estat el salt evolutiu, associat a la revolució tecnològica i a les noves formes d’oci, més meteòric i amb major impacte en la nostra societat.

L’exposició Homo ludens. Videojocs per entendre el present parteix d’una visió antropològica del joc i entén els videojocs com la seva expressió contemporània més estesa. La mostra posa en relleu com els videojocs transcendeixen l’àmbit estricte del lleure individual perquè són alhora una indústria, un mitjà cultural i una proposta creativa a través de la qual podem comprendre millor el nostre present.

Dividida en sis sales, l’exposició dedica cadascuna d’elles a un àmbit en el qual l'ésser humà –conscientment o no– es pot relacionar amb el videojoc. En total, s’hi presenten més de quaranta peces, entre videojocs i obres d’art, en un entorn interactiu que converteix la mateixa mostra en una experiència de joc col·lectiva. Les obres destaquen pel paper central que atorguen al videojoc com a fenomen cultural, estètic i artístic.

El recorregut comença mostrant com certes mecàniques de joc universals romanen a través dels nous formats. A partir d’aquesta idea, l’exposició posa en relleu els mecanismes subjacents a la indústria i revela com el producte que en resulta influeix en la nostra manera de treballar, consumir i estimar. També destaca l'aproximació al videojoc com a material de creació artística i com a llenguatge de creació que desborda els gèneres i els formats: Youtubers, MMORPG, Demo, AFK, NooB o Grinding són termes que a cop de like o retuit construeixen un vocabulari comú que naturalitzem i interioritzem fins al punt d’haver creat un imaginari tecnosocial que s’expandeix cada dia, amb el videojoc com a epicentre i punta de llança.

El preu de l’entrada és de 6 euros –gratuïta per a clients de Caixabank i menors de 16 anys– i et permet veure totes les exposicions en cartell. Si voleu, podeu adquirir-ne les vostres en aquest enllaç.

Val a dir que cada dimecres i dissabte a les 18.30 h s’ofereix la possibilitat de contractar –en català i en castellà, respectivament– una visita guiada per 4 euros en aquest enllaç. A partir del mes de gener tindrà lloc un cicle de tallers i conferències al voltant de l’exposició. Podeu consultar-ne el programa clicant aquí.

Data de publicació: Dimarts, 14 Desembre 2021
  • Comparteix