Tornar

Cartell Sirenes en trànsit

El sexe de les sirenes

Una exposició repassa el significat d'aquests éssers mitològics per a la comunitat LGTBIQ+.

Des de l'edat antiga, les sirenes s'han relacionat amb la fluïdesa sexual i de gènere. En l'exposició Sirenes en trànsit, que s'inaugura coincidint amb l'Orgull, al Museu Marítim de Barcelona, l'historiador de l'art Sacha Coward exposa us motius pels quals aquestes figures mitològiques són tan representatives per a la comunitat homosexual.

La referència cultural de la majoria de persones quan parlem de sirenes és el conte de Hans Christian Andersen, La sireneta. Aquesta història, i la posterior pel·lícula, han influït enormement en la imatge que en tenim. No obstant això, aquest conte infantil és també una història profundament gai. Quan Andersen va escriure l'obra, ell mateix havia tingut mala sort en l'amor, ja que va ser rebutjat per Edvard Collin. El conte clàssic es va inspirar en una història d'amor no correspost entre persones del mateix sexe.

Des de llavors, aquesta història ha estat objecte d'admiració per part de diversos artistes i escriptors LGTBIQ+, bastant coneguts. Oscar Wilde va escriure El pescador i la seva ànima en resposta a La sireneta, mentre que l'artista Evelyn De Morgan va inspirar-se en la història per pintar Donzelles de la mar.

Fins i tot la popular pel·lícula de Disney, encara que infantil, inclou una història queer. Howard Elliott Ashman, dramaturg, va escriure les cançons de La sireneta. Més tard va ser diagnosticat amb VIH i va morir tràgicament mentre treballava en la continuació de La bella i la bèstia, que inclou un epitafi que l'acredita com l'home "que va donar a una sirena la seva veu i a una bèstia la seva ànima".

Avui dia, les sirenes, els unicorns i les fades apareixen en les desfilades de l'Orgull a tot el món i fins i tot són temes predilectes de programes tan populars entre la comunitat com RuPaul's Drag Race. Igual que la bandera de l'arc de Sant Martí, són sinònim de la comunitat LGBTQ+. Aquesta exposició ens mostra que la seva connexió amb el col·lectiu és més que una mera associació.

La mostra, gratuïta, s'inclou dins del programa L'Orgullosa, que coordina el Centre LGTBIQ de Barcelona ​​juntament amb les propostes de set museus més.

Data de publicació: Dilluns, 27 Juny 2022
  • Comparteix