Tornar

El cantant Pau Riba, a la dreta, amb un dels seus fills en una comuna a Formentera

Reconeixement a la contracultura de la dècada dels 70

Una exposició reuneix centenars de peces i fotografies relacionades amb els moviments socials i culturals de les darreries del franquisme i primers anys de la Transició.

El cantant Pau Riba segueix a dia d'avui en actiu; el festival Canet Rock va renéixer fa uns anys i cada juliol milers d'adolescents i joves van fins a la comarca del Maresme per vibrar amb les actuacions dels grups de més èxit de casa nostra; i a l'antiga sala Zeleste encara s'hi poden veure concerts, si bé fa temps que a la façana hi llueix la paraula Razzmatazz. Ara bé, si us preguntem amb quina dècada associaríeu el cantant, el festival i la sala que hem citat, és probable que contesteu que amb la dels 70. I, a més, tots tres formen o formaven part d'allò que es va batejar com la contracultura o l'underground. Precisament L'Underground i la contracultura dels 70: un reconeixement és el títol de l'exposició que, ideada i comissariada per Pepe Ribas, cofundador de la revista Ajoblanco, es pot visitar al Palau Robert fins al març i que suposa una mirada exhaustiva i fins ara inèdita als protagonistes i als moviments socials i culturals d'una època determinada i transcendental.

El comissari considera que en aquella dècada es van viure "uns anys de creativitat desbordant, sense cànons imposats, viscuts al marge de prebendes, partits i institucions. Les incoherències del règim franquista en la seva decadència, la persecució centrada en els partits polítics marxistes i independentistes, i la distància geogràfica que ens allunyava del centre neuràlgic de poder van fer possibles unes esquerdes per les quals es va colar una part de la joventut inquieta i connectada amb els corrents contraculturals que arribaven de fora del país". L'exposició, amb centenars de fotografies i peces, es divideix en diferents espais temàtics, i qui la visiti hi troba documentada des de la irrupció de les comunes, el feminisme i l'ecologia, fins a les arts d'avantguarda i els fanzines.

Més informació, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 16 Juny 2021
  • Comparteix