Tornar

Treballs d’estabilització, remullament i empaquetatge del Barceloneta I, l'any 2008

S'exposa el vaixell Barceloneta I, una peça excepcional

Va ser trobat al costat de l'Estació de França durant unes excavacions arqueològiques que es van fer entre el 2006 i el 2008.

L'avantcambra del Saló del Tinell serà escenari, a partir del 27 de maig i fins al primer de setembre, d'una exposició que té com a protagonista una peça excepcional: un vaixell atlàntic del segle XV batejat en els nostres dies amb el nom de Barceloneta I. Restaurat pel Centre d'Arqueologia Subaquàtica i el Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), i instal·lat gràcies al Port de Barcelona, institució membre del Cercle del Museu, el derelicte —així s'anomena un vaixell viu convertit en objecte arqueològic— es va trobar en el decurs d'unes excavacions que es van dur a terme entre el 2006 i 2008 prop de l'Estació de França. Aquells treballs també van portar a la localització de les bases del Baluard de Migjorn i restes de la gran escullera de pedra construïda per iniciativa del Consell de Cent entre 1477 i 1487, el que va ser el primer port artificial de la ciutat.

L'estudi del vaixell va permetre identificar-lo com una nau basca construïda a principi del segle XV, que va quedar abandonada en arribar a la fi de la seva vida útil. Era una embarcació mercant de mida entre mitjana i gran i una considerable capacitat de càrrega. Tenia una longitud d'uns 30 metres i una amplada màxima de 9 metres, amb una tripulació d'uns 35 mariners. Els entesos en la matèria assenyalen que el Barceloneta I és una peça única en tota la Mediterrània, i que és representativa del dinamisme econòmic de la Barcelona baixmedieval.

La mostra de l'avantcambra del Tinell, que té per títol Barcelona, port mediterrani entre oceans. El testimoni del vaixell Barceloneta I, es complementa amb una exposició virtual del Port de Barcelona a la qual es podrà accedir a partir del 26 de maig. Hi destaquen una reconstrucció en 3D del derelicte i un mapa interactiu de les rutes del comerç al segle XV. A més dels gravats, litografies i imatges de diferents èpoques del port, la mostra virtual també inclou vídeos sobre el procés de restauració del Barceloneta I, la construcció al tinglat o l’evolució cartogràfica del litoral i la façana marítima, així com filmacions dels germans Lumière al Port de Barcelona.

Entreu aquí per visitar l'exposició virtual. Per a més informació de la mostra Barcelona, port mediterrani entre oceans. El testimoni del vaixell Barceloneta I, cliqueu aquí.

Data de publicació: Dimarts, 25 maig 2021
  • Comparteix