Tornar

Imatge del vídeo documental Justicia para Bruno, de Lukas Avendaño
Fotografia de l'Arxiu de la Memòria Trans, Fons Sandra Castillo

Un recorregut per la contrahistòria dels cossos

La mostra La petjada del nyandú (o com transformem els silencis) és un assaig visual expositiu sobre les persones trans en països amb passat colonial.

Presentada com "una constel·lació d’intuïcions, sabers i pràctiques sobre la invenció colonial dels cossos sota la imposició de la jerarquització de la pell, la sexualitat, el gènere i la identitat ètnica i la prohibició de certes pràctiques eròtiques, visuals i espirituals, tant individuals com comunitàries", arriba a La Virreina Centre de la Imatge La petjada del nyandú (o com transformem els silencis), exposició que serà oberta al públic fins al 17 d'octubre. Els seus comissaris, Mag De Santo i Duen Sacchi (Río Paraná), han creat un assaig visual expositiu que recorre la contrahistòria dels cossos "que avui anomenaríem transvestits/trans/no binaris de les constel·lacions del sud", es pot llegir al programa de mà. Qui entri aquests dies a La Virreina podrà veure fotografies extretes de diferents arxius i de diverses èpoques, i també videoinstal·lacions i vídeos documentals, alguns d'aquest mateix any 2021 i que reflecteixen com de difícil segueix sent en l'actualitat ser trans en alguns països.

A part de fotografies i vídeos, a l'exposició també hi ha alguna altra peça de gran valor, com és el cas d'un retrat datat de l'any 1625 de Catalina d'Erauso, la monja alferes, que signa el pintor barroc espanyol Juan van der Hamen. Erauso, fill d'una família acabalada de Sant Sebastià, va publicar un llibre el 1626, Mis memorias, en què descriu els delictes comesos en diversos punts de l'Argentina, Xile i Perú, i com posteriorment, perseguit, acorralat i detingut per les autoritats colonials, confessa haver nascut dona i haver habitat la masculinitat després de reinventar-se en el seu viatge de conquesta.

Amplieu la informació sobre l'exposició clicant l'enllaç.

Data de publicació: Divendres, 16 juliol 2021
  • Comparteix