Tornar

Una de les obres de Banksy que es mostren en aquesta exposició immersiva

Qui és Banksy?

A l'Espai Trafalgar es reprodueixen un centenar d'obres d'art de carrer fetes per Banksy en parets de diferents parts del món.

L'expressió "prendre els carrers" s'ha utilitzat durant anys per reflectir la voluntat de la gent de protestar, amotinar-se o rebel·lar-se. Els primers grafiters, en les dècades de 1960 i 1970, van adoptar aquesta filosofia quan van començar a incloure els seus noms en el paisatge urbà de ciutats com Nova York, Los Angeles o Filadèlfia. A mesura que el grafiti es va estendre pels EUA, l'art de carrer va evolucionar per abastar qualsevol art visual creat en llocs públics, específicament les obres d'art considerades no autoritzades.

L'anomenat Street Art, del qual Banksy és un dels seus majors exponents, va sorgir de la creença que l'art hauria d'oposar-se i a vegades estar per sobre de les lleis i de la propietat. L'exposició The World of Banksy a l'Espai Trafalgar és una mostra de tipus immersiu, una experiència única que reuneix més de 100 obres de l'artista, que fa el possible preservar el seu anonimat.

Aquest grafiter anglès ha aconseguit convertir-se en un dels artistes més reconeguts del món. Mantenint-se fidel als credos de l'Street Art, ha construït multitud de treballs, permanents o efímers, que utilitzen la sàtira, la subversió, l'humor negre i la ironia per crear missatges socials o polítics i que busquen impactar en els ciutadans. El seu particular estil l'ha fet famós, passant de ser un home amb un esprai a un artista molt creatiu per dret propi.

Independentment de la seva fama, el llenç triat per Banksy continua sent el carrer i els llocs públics. De fet, el seu art pot "aparèixer" en qualsevol lloc. L'anonimat ha estat la principal manera de treballar de Banksy, en gran part perquè evita que els mitjans se centrin en l'artista com una celebritat i obliga a fixar-se en la seva obra. També permet més llibertat per explicar la seva història, sense por a les conseqüències.

Pel fet que el grafiti és, en molts llocs del món, il·legal i propi de marginats, el treball de Banksy continua plantejant debats sobre la frontera entre l'art públic i el vandalisme. En qualsevol cas, el seu estil únic i provocador ha fet d'ell una llegenda.

Les entrades per a l'exposició poden adquirir-se des d'aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 11 Agost 2022
  • Comparteix