Tornar

Un ratpenat

Fauna diversa

Aquesta tardor, la Casa Orlandai ofereix un seguit de cafès científics dedicats a aspectes poc coneguts de la nostra biodiversitat animal.

A més de persones, a Barcelona i al seu entorn hi viuen un munt d’espècies d’animals. Algunes, com els coloms o les cotorres, són representatives de la fauna urbana comuna i les podem contemplar cada dia; altres són més difícils de veure i solen passar desapercebudes; i n’hi ha que fins i tot s’han guanyat una certa mala imatge de manera injusta. Per descobrir el món d’alguns animals obviats, desconeguts o estigmatitzats, la Fundació Ciència en Societat organitza a la Casa Orlandai durant la tardor el cicle de cafès científics Fauna diversa. Un cop al mes, aquestes trobades informals amb científiques i científics us obriran els ulls a una biodiversitat fascinant.

El cicle comença el dimecres 30 de setembre amb la sessió El despertar de la ciutat durant la reclusió dels humans, emmarcada en la pandèmia de covid-19. Durant el confinament total, Barcelona es va aturar. Fora de les llars, la ciutat quedà deserta. Alguns animals van recuperar ocasionalment l’espai que els hem robat i el soroll del trànsit va ser substituït pel cant dels ocells. L’experta en sons de la natura Eloisa Matheu explicarà l’efecte d’aquest episodi en la fauna i com l’aturada va canviar el panorama sonor de la ciutat.

La trobada d’octubre se centra en un grup que engloba el 75% d’espècies animals conegudes, de les quals algunes no tenen molt bona fama. Es tracta dels insectes, un conjunt d’animals increïbles que juguen un paper fonamental en la natura i que han sabut colonitzar tots els ambients de la superfície terrestre, incloses les nostres llars. El 21 d’octubre, l’entomòloga Marta Goula, de la Facultat de Biologia de la UB, conduirà el cafè Insectes per tot arreu, per a què?

El 18 de novembre, en Marc Valls, del Centre de Recerca en Agrigenòmica, presentarà algunes de les plagues més comunes i explicarà com ens perjudiquen i com s’estudien per combatre-les. Amb qui competim per les plantes que ens alimenten? és el títol d’aquesta tertúlia on es podran conèixer espècies d’animals amb les que compartim certs interessos.

I per cloure el cicle, La bona premsa dels ratpenats vol desmuntar alguns falsos mites que no fan més que embrutar la imatge d’aquests mamífers voladors, cecs, nocturns i que es guien mitjançant ecolocació, un sistema semblant al del sonar dels submarins. Uns animals sorprenents dels quals se’n parlarà el 9 de desembre amb l’expert Jordi Serra Cobo, de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB.

Més informació al web de la Casa Orlandai.

Data de publicació: Divendres, 25 Setembre 2020
  • Comparteix