Tornar

Com fer front a l’emergència climàtica?

Com fer front a l’emergència climàtica?

Aquesta tardor, el cicle Visions de la Ciència torna en format virtual per debatre els reptes que planteja l’escalfament global.

El món s’escalfa. El sistema climàtic trontolla. La biodiversitat se’n ressent... i la humanitat, també. Estem vivint en directe les conseqüències de més d’un segle de crema indiscriminada de combustibles fòssils i d’alliberament a l’atmosfera de gasos d’efecte hivernacle. La situació comença a ser insostenible fins al punt que alguns països i ciutats del món, entre les que hi figura Barcelona, han declarat l’estat d’emergència climàtica per tal d’adoptar mesures que permetin fer-li front. Per debatre-ho, les Biblioteques de Barcelona dediquen el cicle Visions de la Ciència d’aquesta tardor a com fer front a l’emergència climàtica. Les xerrades tindran lloc els dilluns d’octubre i novembre i es realitzaran en format virtual, en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.

El canvi climàtic és un problema complex que cal abordar des de múltiples fronts. Les mesures inclouen transformar el model energètic actual, repensar les polítiques a totes les escales i prendre consciència dels nostres hàbits quotidians i de consum. El cicle Visions de la Ciència aprofundeix en tots aquests aspectes i ho fa a través de xerrades a càrrec de persones de referència dins del seu àmbit.

La mitigació del canvi climàtic des d'una perspectiva global i de governança es debatrà en sessions on es revelaran les claus de la transició energètica cap a un model basat en les renovables i l’autoconsum, i on s’analitzarà l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i l’adopció dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible en els diferents països del món. Altres xerrades se centraran en aspectes més concrets de la transició energètica, com el rol que juguen les nuclears en la crisi climàtica actual o el vehicle elèctric en la possible millora de la mobilitat a les ciutats. De les ciutats se’n parlarà en dues xerrades més. Una posarà en relleu la seva contribució en el camí cap a un model urbà més humà i respectuós amb l’entorn, i l’altra presentarà les urbs com a veritables laboratoris d’experiències cap a la sostenibilitat. El cicle també aportarà un munt de motius pels quals és imprescindible prendre mesures i posar fre al canvi climàtic. Ho farà a través de totes les conferències però a més, en dues d’elles es podrà conèixer què diu la ciència sobre l’escalfament, quines evidències s’han recollit en els darrers anys i quin és el futur que volem deixar als nostres fills i filles.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dijous, 01 Octubre 2020
  • Comparteix