Tornar

Festes de Santa Eulàlia, 12 de febrer

Portes obertes, exposicions i activitats en línia en unes Festes de Santa Eulàlia atípiques

Les activitats s’adapten a la situació sanitària i els actes més tradicionals es retransmetran al web barcelona.cat/santaeulalia i a les xarxes socials, mantenint les portes obertes i les exposicions presencials.

El 12 de febrer se celebra Santa Eulàlia, la festa major d’hivern i una de les tradicions més esperades de Barcelona. Aquest any, les colles i associacions de bestiari, gegants i altres figures festives que en són protagonistes han fet un sobreesforç per adaptar la festa a la situació actual. Enguany, queden suspeses les cercaviles i els balls que se celebren al carrer amb la presència de la ciutadania, però altres activitats s’han adaptat a les mesures sanitàries adients perquè les pugueu gaudir amb seguretat. 

El mateix divendres 12 tindran lloc virtualment els dos actes tradicionals més significats de la festa: a les 12 h es farà la cerimònia del penó de Santa Eulàlia, i a les 19.15 h, l’ofrena floral a la santa. Els actes es podran seguir a través de les xarxes socials i al web de les festes de Santa Eulàlia. A més, els dies 12 i 13 també tindran lloc les habituals portes obertes a diferents equipaments i museus de la ciutat. Podeu consultar la llista completa d'equipaments que hi participen aquí.

Prèviament, els propers 6 i 7 de febrer s’inauguren algunes exposicions en motiu de la festa. Al Pati de l’Ajuntament es farà una concentració de gegantes Laies de Ciutat Vella per homenatjar la patrona de la ciutat i reivindicar el paper de la dona en la cultura popular. D'altra banda, a El Born Centre de Cultura i Memòria hi haurà, fins al dia 21, la tradicional mostra de gegantons i capgrossos, una exposició de bestiari infantil, la mostra de bestiari de Corpus ‘El Corpus és bestial’ i l’exposició fotogràfica ‘15 anys de les nostres catifes. De Catalunya a la UNESCO’. A La Casa dels Entremesos podeu visitar l’exposició permanent d’imatgeria festiva barcelonina i les exposicions temporals ‘Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, des del món rural a la societat industrial’, fins al 14 de febrer, i ‘Ombres xineses de Joan Amades’, fins al 7 de març. En aquest mateix espai, dissabte 13 tindrà lloc la funció de titelles ‘La Laia i el fantasma entremaliat’, de la companyia Titelles Sebastià Vergés.

A més, amb motiu de les festes d’enguany, l'Ajuntament de Barcelona edita el nou llibre Gegants i gegantes de Barcelona. 52 retallables, un format ideat per les dissenyadores de La Japonesa, amb il·lustracions de Laia Berloso i textos de Nico Alonso. El llibre es presentarà el dimecres 10 a les 18 h en un acte que es podrà seguir des del canal de YouTube de Cultura Popular i el podreu comprar a les llibreries de la ciutat, a la llibreria municipal de la Sala Ciutat i altres centres especialitzats.

A través de les xarxes de Cultura Popular i del web de Santa Eulàlia podreu recuperar activitats d’altres edicions, com la Diada Castellera i els correfocs, i seguir activitats en línia d’enguany, com els Protocols de l’Àliga o actuacions de cant coral, així com reculls d’imatges que les federacions, entitats i colles han preparat per a aquesta edició.

Teniu tota la informació sobre les Festes de Santa Eulàlia en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 03 Febrer 2021
  • Comparteix