Tornar

Imatge del programa de la taula rodona inaugural al CCCB
El músic i compositor Jaume Savall actuarà al Palau de la Música Catalana
El poeta Enric Casasses recitarà poemes d'Homer al Museu d'Arqueologia de Catalunya
Míriam Hatibi i Carla Vall parlaran d'ira i dones a la Sala Beckett
L'escriptora Juana Dolores i el filòsof Bernat de Dedéu parlaran de la ira a les xarxes socials a la Sala Becketta

La ira, protagonista del Festival Clàssics

El CCCB i la Sala Beckett acolliran un cicle de diàlegs i altres espais de la ciutat oferiran concerts, recitals i performances a l’entorn d’aquest sentiment, que és alhora un motor de canvi social.

La Casa dels Clàssics organitza la tercera edició del Festival d’Arts Contemporànies i Pensament, que enguany duu per títol La ira: la bèstia amb què vivim.

Vist en perspectiva, la ira teixeix la història de la humanitat. Aquest sentiment d’ofec i odi, que ja inspirava la literatura en els seus orígens i que ha atret sempre l’atenció dels pensadors, torna a estar d’actualitat. En els darrers anys, hem viscut esclats d’ira i moviments creixents d’indignats a tot el món en contextos ben diferents: des de les primeres revoltes de la primavera àrab fins a la revolució dels paraigües de Hong Kong, passant pel moviment independentista a Catalunya. Mirant els carrers d’arreu, podríem dir que vivim en un temps irat, encès, tip d’acceptar certes injustícies i impotent a l’hora de canviar-les.

El 5 de novembre a les 19 h, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el filòsof Xavier Antich conduirà una taula rodona inaugural que comptarà amb la participació de cinc ponents: la primera víctima de l’organització terrorista ETA que va advocar pel diàleg, Maixabel Lasa; l’escriptor i poeta Pol Guasch; l’escriptora i activista Bel Olid; la boxadora Esther Páez, i un expresoner condemnat per diversos delictes amb violència, José Luis Russo. Podeu adquirir la vostra entrada per 3 euros en aquest enllaç.

Fins al 21 de desembre, el festival ha programat onze activitats més amb la intenció de situar els clàssics en el centre de les energies creatives i d’impulsar relectures que emocionin als espectadors d’avui dia i que els facin reflexionar sobre les preocupacions essencials de la humanitat. Es tracta del concert Follies, batalles i planys de Jaume Savall (9 de novembre a les 20 h al Palau de la Música Catalana); la Marató de lectura en veu alta de l’obra Crim i càstig de Fiódor Dostoievski (del 6 a l’11 de novembre a diversos espais de la ciutat); l’exposició de fotoperiodisme Topografia de la Ira de Sandra Balsells (del 18 de novembre al 9 de gener al Palau Robert); la performance Apuntes y/o ensayos visuales en torno a la ira d’Abel Azcona; el recital La ira, canta, deessa d’Enric Casasses basat en La Ilíada d’Homer (el 4 i 5 de novembre a les 12 h al Museu Arqueològic de Catalunya), i el Cant de la Sibil·la a càrrec de Maria Arnal i Marcel Bagés (el 21 de desembre a les 21 h al Museu Nacional d’Art de Catalunya). El preu de les entrades varia segons el tipus d’esdeveniment i podeu comprar-les de forma anticipada a través dels respectius enllaços.

Per la seva part, la Sala Beckett serà escenari dels següents diàlegs, sempre a les 19 h: Ira i perdó, amb Josep Maria Esquirol i Begoña Román (16 de novembre); Ira i xarxes socials, amb Juana Dolores i Bernat Dedéu (dia 17); Ira i revolta, amb Carles Viñas i Joan Burdeus (dia 23); Ira i dona, amb Carla Vall i Míriam Hatibi (dia 24), i Ira i clàssics, amb Raül Garrigasait i Sira Abenoza (dia 30). Les entrades tenen un cost de 3 euros per sessió i podeu adquirir-les clicant els enllaços corresponents.

Data de publicació: Dilluns, 01 novembre 2021
  • Comparteix