Tornar

Imatge promocional de la 54a edició del Festival de Jazz de Barcelona

La millor i més gran constel·lació d’estrelles

El Festival de Jazz de Barcelona atorgarà la Medalla d’Or a Paquito D’Rivera i Dianne Reeves, coincidint amb el 25è aniversari de la mort de Tete Montoliu.

Fins al 28 de desembre, el Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona portarà a diversos escenaris de la ciutat estrelles com Brad Mehldau, Christian McBride, Brian Blade, Ron Carter o Dave Holland, al costat de projectes exclusivament concebuts per al festival com l’homenatge a Paquito D’Rivera i d’encàrrecs com el duo d’Andrea Motis i Marco Mezquida o la proposta inèdita Passing the Torch! de la Sant Andreu Jazz Band i tres membres de la històrica La Locomotora Negra.

Per al seu director, Tito Ramoneda, “estem davant del millor cartell de la història del Festival amb més de 100 concerts i activitats amb noms estel·lars i concerts exclusius que faran de Barcelona la capital mundial del jazz”.

Madeleine Peyroux inaugurarà l’11 d’octubre la 54a edició d’un certamen que aplegarà altres “dives vocals” com el retorn de Cécile McLorin Salvant amb el seu nou disc, Ghost Song (el 23 d’octubre); el debut de la joveníssima Samara Joy, considerada la veu del futur del jazz (el 24 d’octubre), i els recitals de Dianne Reeves (el 9 de novembre) i Melody Gardot (el 29 de novembre).

El programa inclou l’actuació de Bill Frisell i el seu quartet Harmony, amb la veu com a solista de Petra Haden –filla de Charlie Haden–, i “dos retorns gloriosos”: el de Joshua Redman Quartet i el del duet format pel pianista Michel Camilo i el guitarrista Tomatito, que actuaran el 26 d’octubre i l’11 de novembre al Palau de la Música Catalana, respectivament.

Coincidint amb el 25è aniversari de la mort de Tete Montoliu, cinc pianistes s’uniran l’1 de desembre al voltant de dos grans pianos de cua per reinterpretar-ne el llegat en el muntatge Per sempre, Tete. Es tracta d’Albert Bover, Ignasi Terraza, Alejandro Esperanza, Xavi Torres i Lucía Fumero, filla d’Horacio Fumero, contrabaixista de Tete.

Per la seva part, vibrafonista i multiinstrumentista Jordi Rossy serà el protagonista del Retrat d’Artista, amb quatre concerts exquisits al Conservatori del Liceu al voltant de la seva figura com a frontman i com a sideman, al costat del Liceu Jazz Grup (el 19 d’octubre) i d’artistes com Robert Landfermann i Jeff Ballard (el 3 de novembre), Carme Canela i Jaume Llombart (el dia 7) i Kurt Rosenwinkel (el dia 30). També hi serà el baixista Ferran Rico, vingut expressament de Boston, per presentar Punctum, el seu nou projecte. Aquest concert és una de les cinc cites que formen part de la Carta Blanca, que obrirà el temple de l’òpera a bandes locals de referència com la Liceu Big Band, el BLAM Collective o el Gran Ensemble.

La sèrie flamenca De Cajón!, “un festival dins del festival”, incorpora noms com Rafael Riqueni, Rosario La Tremendita, Vicente Amigo, Niña Pastori, Miguel Poveda, Raúl Rodríguez, Estrella Morente, amb la presentació del seu últim disc, Leo, i el retorn de Martirio i Chano Domínguez 25 anys després de Coplas de madrugá. També hi serà present la música brasilera, que aliniarà un trident melòman inigualable amb Toquinho (el 27 d’octubre), Hermeto Pascoal (el 2 de novembre) i Yamandu Costa (el 19 de novembre).

Un any més, el Conservatori del Liceu oferirà un cicle únic al món de classes magistrals i concerts de jazz, amb músics com Larry Grenadier, Billy Hart, Marc Ribot, Shai Maestro, Mark Turner, Sofiane Pamart, Avishai Cohen o Steve Coleman, i nous valors com James Francies i Nduduzo Makhathini.

Per arrodonir-ho, el festival proposa també desenes de concerts –com els de Gemma Abrié, Belén Bandera, Adriana Ospina, Marïe Pratt, OBX i BJ Griffin, entre d’altres– al Harlem Jazz Club, que fa 35 anys, i al Milano, que, entre d’altres, ha programat els guitarristes Peter Bernstein i Jesse van Ruller. El 28 de desembre, Edu Ferrer i Joan Chamorro Trio hi posaran el colofó a Luz de Gas Tot recordant Sinatra.

Podeu consultar la programació completa del festival i adquirir les entrades de forma anticipada en aquest enllaç. La compra de 3 o 4 concerts suposa un descompte automàtic del 10 %, i per la de 5 o més s’hi aplica una reducció del 20 %.

Data de publicació: Dimarts, 04 Octubre 2022
  • Comparteix