Tornar

Una de les imatges que formen part de l'exposició mostra el retrat d'un home amb la cara i part de la imatge cobertes per una taca blanca

El festival Panoràmic, també a Barcelona

Panoràmic, un festival dedicat a la fotografia i la imatge, se celebra a Granollers des de fa uns anys, però també estén a Barcelona les exposicions que en formen part.

El festival Panoràmic s'organitza des del 14 d'octubre i fins al 28 de novembre a Granollers i reparteix el gruix de les seves exposicions i activitats entre diversos espais de la capital del Vallès Oriental. Però també porta algunes de les exposicions que en formen part a la capital catalana i, més concretament, a l'Arts Santa Mònica i al centre d'ensenyament Grisart.

El festival, de fet, va ser creat per Albert Gusi i Fidel Balaguer, de Grisart, amb l'apadrinament de Joan Fontcuberta, i té com a protagonista la fotografia que, al Panoràmic, sovint s'hibrida i expressa amb disciplines amb les quals té relació, com el cinema, el vídeo, la instal·lació i les pràctiques artístiques contemporànies. En l'edició d'enguany, el festival se celebra sota el lema "Incertesa, atzar i predicció" i part de les exposicions exploren la manera com percebem el món i el procés de creació artística, partint de la relació entre dues disciplines germanes: el cinema i la fotografia.

A Barcelona, podrem veure, d'una banda, la mostra Reacció en cadena, comissariada per Andrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita. L'exposició parteix de la idea que, davant de la pluja d'imatges que ens regala cada dia internet, es fa necessària una "ecologia visual" que permeti ordenar d'alguna manera els ítems que rebem. És el que fan, mitjançant la pràctica artística, els dos artistes multidisciplinaris que porten les seves obres a l'exposició. Una és Dina Kelberman les obres de la qual donen títol a la mostra. Ella ha creat projectes com I'm Google que es basen en unes imatges que es relacionen amb altres imatges de la xarxa a partir d'afinitats morfològiques o semàntiques, de manera que acaben desfermant una mena de "reacció en cadena" que sembla no tenir fi.

El segon artista que veurem a Reacció en cadena és Jonathan Brown. Potser us sonarà perquè, tot i que va néixer a Taiwan, va viure a Barcelona del 1994 al 2003. I no només això, sinó que, a la capital catalana, va ser un dels fundadors del col·lectiu d'arxivers, projeccionistes de súper-8 i artistes Los Superocheros i va treballar en la sèrie de videoart de betevé Boing Boing Buddha.  Ara viu a Amsterdam, on treballa l'escultura, però també el collage.

Tots dos artistes s'apropien d'un material aliè que reordenen per tal de donar-li sentits diversos. Com? Ho veureu si veniu a veure Reacció en cadena.

No és l'única exposició del Panoràmic a Barcelona. També a l'escola Grisart podreu veure Manual de gestos russos, amb imatges d'Alba Serra. L'autora es pregunta si, passat el temps, una imatge pot adquirir significats diferents dels que tenia originalment i, per saber-ho ha recollit durant dos anys fotografies que copsava en desplaçaments breus que realitzava per motius laborals i, també, instantànies de la seva vida privada quan tornava a la ciutat. Tot passa mentre es desfà una relació de dotze anys amb la seva parella. Les imatges, col·locades sense un ordre narratiu concret, combinen imatges d'amics i coneguts amb persones i espais aliens a l'autora, en una narrativa nova en la qual desapareixen les fronteres entre el que és personal i el que no ho és. Un diari personal o una ficció? En tot cas, un assaig visual sobre la incertesa que ens demostra que la ficció forma part de les mateixes imatges que ens mirem però potser, també, de la nostra pròpia vida. 

Si voleu veure les exposicions del Panoràmic Reacció en cadena i Manual de gestos russos, passeu per l'Arts Santa Mònica i Grisart, però abans consulteu al web del festival la informació sobre totes dues mostres.

Data de publicació: Dimecres, 13 Octubre 2021
  • Comparteix