Tornar

Fotografia de l'actor italià Carmelo Bene

El diable del cinema italià

La Filmoteca de Catalunya projecta les cinc pel·lícules rodades per l’actor inconoclasta Carmelo Bene entre 1968 i 1973.

Fins al 30 de març, la Filmoteca de Catalunya dedica una retrospectiva a Carmelo Bene, coincidint amb el cicle que li dedica la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona, titulat Carmelo Bene contra la representació: pàgines, escenaris, imatges.

Carmelo Bene (Lecce, 1937 – Roma, 2002) va ser un home de teatre iconoclasta i un investigador incansable. Va construir cadascuna de les seves obres com a operació contra l’espectacle de consum. Com a actor, va fer de l’escena teatral el lloc de la impossibilitat de representació, i com a cineasta es va negar a fer del cinema un mitjà de comunicació: “No es tracta únicament de no representar, cal no comunicar”, afirmava.

Aquest desafiament es va reflectir en cinc pel·lícules filmades entre els anys 1968 i 1973, en les quals va impugnar totes les regles del setè art: va posar en crisi la seva representació realista i la imitació del relat clàssic i va escamotejar-li qualsevol sentit, convençut que si el cinema es pot negar a representar la vida és perquè ell mateix pot ser una altra vida.

En les seves pel·lícules, que ell mateix va definir com “un parèntesi heroic” del seu treball, l’actor va aconseguir portar al cinema la força no representativa del seu teatre i posar la imatge cinematogràfica en diàleg amb totes les experimentacions estètiques possibles en aquell moment.

Aquesta ocasió única de conèixer un autor controvertit inclou la projecció de cinc pel·lícules: Capricci (els dies 22 i 25 de març a les 18 h; la primera amb presentació a càrrec dels professors Dario Marchiori i Annalisa Mirizio); Don Giovanni (el dia 22 a les 21 h i el dia 26 a les 20 h); Nostra Signora dei Turchi (el dia 23 a les 18 h i el dia 28 a les 21 h); Salomè (el dia 23 a les 21 h i el dia 29 a les 18 h) i Un Amleto di meno (el dia 24 a les 21 h i el dia 30 a les 17 h).

L’entrada per a cadascun dels passis val 4 euros –3, si és reduïda– i es pot comprar de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 20 març 2023
  • Comparteix