Tornar

La Via Làctia

Física quàntica, astronomia i salut a l’Aula 141

Aquest gener, el programa de divulgació del Centre Cívic Guinardó ofereix tres xerrades sobre ciència.

Una de les apostes culturals del Centre Cívic Guinardó és la ciència. A través del programa Aula 141, l’equipament organitza activitats per tal d’acostar el coneixement científic als veïns i veïnes del barri, i a tota la ciutadania en general. Per al gener, ha programat tres xerrades que permetran a l’audiència conèixer una de les quatre forces fonamentals de la natura, combatre l’obesitat amb la vitamina B3 i viatjar a les estrelles.

Les partícules que formen la matèria de la terra i l’univers interaccionen a través de les anomenades forces fonamentals. La física clàssica ens ha permès descriure la força gravitatòria i l’electromagnètica, ben conegudes per la gran majoria. Però el model estàndard de física de partícules descriu dues forces fonamentals més, la nuclear feble i la nuclear forta. Aquesta última s’explica a través de la teoria que Saül Pascual-Diaz, del grup de divulgadors Sopa de Partícules, donarà a conèixer en una tertúlia que tindrà lloc al centre cívic el dimecres 13 de gener.

La segona activitat del mes, el dimecres 20 de gener, és una xerrada a càrrec de Josep Julve, de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. L’investigador està especialitzat en l’estudi dels processos metabòlics relacionats amb el risc cardiovascular. Aquest risc està lligat a l’obesitat, una malaltia que pot esdevenir crònica. Julve presentarà alguns descobriments sobre els efectes de compostos derivats de la vitamina B3 que plantegen nous tractaments efectius d’aquest problema de salut.

El dimecres 27 de gener, la xerrada de Judith Ardèvol, de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona, portarà el públic de passeig per l’univers i per la història de l’estudi del cosmos. A la sessió es presentaran alguns dels objectes del cel nocturn més fàcils d’identificar a simple vista, com les estrelles i les constel·lacions, i també altres que requereixen l’ús d’un telescopi per a la seva observació, com nebuloses o cúmuls estel·lars. Un viatge on també s’explicarà el vincle de diversos d’aquests objectes amb la mitologia dels nostres avantpassats i alguns dels principals descobriments clau que han permès a l’astronomia avançar.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 13 Gener 2021
  • Comparteix