Tornar

Retrat de l'artista amb barba i unes ulleres assenyalant una de les obres exposades

El foc purificador de Toni Giró

Una exposició de l'artista mostra un seguit d'imatges de cotxes en flames per parlar de violència i situacions límit.

Conflictes socials, revoltes als suburbis, protestes violentes... Són situacions extremes, moments de tensió durant els quals fàcilment veureu imatges com les que mostra Revelacions 2013 – 2019, títol de l'exposició que podeu veure fins al 28 de gener a El quadern robat i que aplega un seguit de dibuixos, bona part dels quals mostren cotxes en flames.

L'autor és Toni Giró (a la imatge, davant d'una de les seves obres. Foto: Marcos Tenesa), un barceloní nascut el 1966 que es va llicenciar en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i que ha dut les seves creacions a la capital catalana, però també a Berlín, Copenhaguen, Praga, Madrid, Montpeller, Nova York i València, entre altres ciutats.

A la sèrie Revelacions, l'artista sotmet els vehicles que representa a un foc que tradicionalment ha servit per purificar els elements corruptes. Ho són aquests cotxes que potser semblen un símbol de llibertat, però també ho són d'un consumisme compulsiu que ens esclavitza i d'aquesta propietat privada que ens separa dels altres i ens col·loca en una esfera de suposada protecció i seguretat.

Les imatges de cotxes que cremen creen repulsió, però a la vegada atrauen la mirada, en una mena de seducció del cantó fosc de l'existència que fa que qüestionem la crema d'un vehicle, però no les raons que han desembocat en aquesta crema.

La tècnica que fa servir l'artista reforça el missatge, de manera que el clarobscur aconseguit mitjançant la pols de grafit fa palesa l’ambigüitat moral dels efectes de les situacions límit. El resultat són uns dibuixos que més que no descriure, semblen interpretar una situació.

Si no us voleu perdre les obres de Toni Giró, veniu a reflexionar sobre la violència i les situacions límit mentre veieu la mostra Revelacions 2013 – 2019, però abans consulteu la informació al respecte al web d'El quadern robat.

Data de publicació: Dimecres, 07 Desembre 2022
  • Comparteix