Tornar

Fotografia de Pere Formiguera en que es veu gent asseguda en una taula.

La fotografia lliure de Pere Formiguera, al MNAC

El Museu Nacional d’Art de Catalunya exposa una selecció del fons del fotògraf que podreu veure fins al 21 d’abril. 

Si teniu interès en la fotografia i voleu gaudir d’aquesta disciplina artística, heu de saber que el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) dedica una exposició a Pere Formiguera (Barcelona, 1952—2013), una figura clau per entendre la fotografia de la primera generació d’artistes que la van adoptar com a mitjà d’expressió al nostre país. L’exposició Donació Pere Formiguera. La pulsió creativa ofereix una selecció, gràcies al dipòsit que la família Formiguera va fer al museu. 

Us hi espera un recorregut dins d’una mostra de petit format que presenta un recull de l’obra d’aquest autor, un artista polièdric, historiador de la fotografia, col·leccionista i comissari d’exposicions. La seva producció artística, arriscada i lliure de classificacions, difumina els límits de la fotografia clàssica i transcendeix els cànons per buscar noves maneres d’aproximar-s’hi. 

Al llarg de la seva trajectòria, Pere Formiguera va combinar temes com la seqüenciació narrativa, la hibridació de tècniques, la manipulació fotogràfica o l’apropiacionisme. Així doncs, hi trobareu des de fotografies pintades i Polaroids, passant per obres realitzades durant el transcurs de molts anys com Cronos, fins als últims treballs inèdits.

Aquesta visió completa del fons que s’hi exposa, us permetrà aprofundir en temes cabdals per a l’artista com el cos, la identitat, el pas del temps o la reflexió profunda sobre la naturalesa de la imatge fotogràfica i les representacions de la realitat. D’altra banda, podreu explorar la seva obra en profunditat i comprendre les diferents metodologies que el fotògraf va adoptar al llarg dels anys. 

La família Formiguera va dipositar l’any 2016 al museu tot el fons de Pere Formiguera que ha estat sotmès a un intens treball de neteja, restauració, digitalització i inventari. Un ingrés de més de trenta extenses sèries fotogràfiques que amplien la col·lecció de fotografia del MNAC

A més a més, l’obra de Formiguera també es troba a institucions culturals com el MoMA de Nova York, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, el MACBA o el Fons Nacional d’Art Contemporani de París.

Si voleu visitar la mostra Donació Pere Formiguera. La pulsió creativa podeu fer-ho fins al 21 d’abril, de  dimarts a dissabte, de 10 h a 18 h i els diumenges i festius, de 10 h a 15 h. El preu de l’entrada general és de 4 € i, si voleu comprar-la, podeu fer-ho des de la pàgina web del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Fotografia: Pere Formiguera Sala, Pixies, 1985. Museu Nacional d’Art de Catalunya, Fons Pere Formiguera © Pere Formiguera, VEGAP, Barcelona, 2023. 

Data de publicació: Dilluns, 12 Febrer 2024
  • Comparteix