Tornar

Fotografia d'una obra de Luis Claramunt

Antològica sobre Luis Claramunt

Els Espais Volart reivindiquen la trajectòria del pintor expressionista a l’exposició ‘Naufragis i tempestes’.

La Fundació Vila Casas ret homenatge a Luis Claramunt (Barcelona, 1951 - Zarautz, 2000). Fins a l’1 de maig, els Espais Volart acullen Naufragis i tempestes, una mostra antològica que ressegueix la seva fulgurant trajectòria de trenta anys i el reivindica com un dels artistes catalans més personals, intensos i dramàtics de la segona meitat del segle xx.

Fill benestant de l’Eixample, Claramunt va abandonar el niu familiar quan tenia 18 anys per submergir-se en la Barcelona més canalla i adoptar la cultura gitana. Es va instal·lar a la plaça Reial i va centrar la seva atenció en el flamenc i les subcultures populars.

Comissariada per Sílvia Martínez Palou i Àlex Susanna, l’exposició transita per les quatre ciutats que van marcar la seva vida: Barcelona (1970-1985), Sevilla (1985-1990), amb constants escapades a Marràqueix, i Madrid (1990-2000).

Al principi, la seva obra pictòrica recollia un ventall d’influències molt evidents –des de Pablo Picasso a Edvard Munch, passant per Francisco de Goya, Vincent van Gogh, José Gutiérrez Solana o Isidre Nonell–, però de mica en mica va anar creant el seu propi imaginari expressionista valent-se d’un llenguatge cada cop més gestual o cal·ligràfic. Com Goya i Nonell, Claramunt considerava el dibuix, que conreava a bastament, un llenguatge autònom al marge de la pintura. També va produir llibres autoeditats i va practicar la fotografia.

Flâneur incansable, extreia igualment les seves fonts d’inspiració de la vida del carrer i dels seus autors de capçalera, com ara Robert Louis Stevenson, Joseph Conrad o Henry de Monfreid. Tots ells van narrar dramàtiques aventures que tenien lloc al mar i que eren viscudes en primera persona, L’artista les va recrear de manera molt personal.

Els dies 26 i 29 de gener a les 12 h, els Espais Volart ofereixen una visita guiada a l’exposició. L’entrada té un cost de 7 euros –4, si és reduïda– i heu de fer la vostra reserva a través del formulari que trobareu en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 19 Gener 2022
  • Comparteix