Tornar

Un aerogenerador

Cap a un futur sense emissions

Tres xerrades sobre les oportunitats, dificultats i últims avenços de les energies renovables.

En ple Raval barceloní, la Residència d'Investigadors, creada pel CSIC i la Generalitat de Catalunya, ofereix a persones del món acadèmic i científic un lloc on allotjar-se durant les seves estades a la ciutat. El recinte té a més un altre objectiu que consisteix a crear un espai per al debat i la divulgació del coneixement científic i el seu impacte social. En aquest marc, la residència organitza els Dilluns de ciència, conferències setmanals que en situació de pandèmia poden seguir-se en directe per streaming. Aquest mes, les tres sessions programades estaran dedicades a les energies renovables.

L'evolució de l'ésser humà ha anat de bracet de l'aprofitament dels recursos naturals. Des que vam inventar la màquina de vapor, el progrés tecnològic s'ha basat en la crema d'hidrocarburs fòssils i el consegüent alliberament de gasos d'efecte hivernacle i llur impacte en la salut del planeta. Això ens ha portat a replantejar un canvi cap a un model energètic basat en fonts d'energia inesgotables, netes i sostenibles com el sol i el vent. Aquestes energies renovables plantegen un munt d'oportunitats, no només ambientals sinó també econòmiques i socials, però alhora, els avenços per aprofitar-les també es troben amb dificultats que posen traves a la transició cap al nou model.

Les xerrades de la Residència d'Investigadors permetran conèixer algunes d'aquestes oportunitats i dificultats. El químic Joan O. Grimalt explicarà el 12 d'abril la relació entre salut global i salut humana des d'una perspectiva evolutiva, i subratllarà la importància de conservar els ecosistemes naturals i la seva biodiversitat. El dia 19 d'abril, l'expert en recursos energètics Mariano Marzo se centrarà en les tecnologies i mesures per aconseguir un balanç negatiu de les emissions. Què vol dir això? Que a més de frenar-les és necessari retirar de l'atmosfera el diòxid de carboni que excedeix els nivells preindustrials. I per tancar el cicle, el 26 d'abril, l'enginyer Albert Rodríguez abordarà un dels majors reptes per assolir una mobilitat més neta. Es tracta del desenvolupament de bateries que permetin donar autonomia suficient al vehicle elèctric i, amb això, avançar cap a un futur amb menys fums i emissions.

Esbrineu amb aquest cicle en quin punt ens trobem en el camí cap al nostre futur energètic. Més informació a la Residència d'Investigadors.

 

Data de publicació: Divendres, 09 Abril 2021
  • Comparteix