Tornar

Detall del quadre Desk Set (2022), d'Anthony Goicolea

Significants culturals en conflicte

Anthony Goicolea torna a la Galeria Senda per presentar Back To One amb nous dibuixos i pintures de diferents tècniques i formats.

Fins al 18 de juliol es pot visitar a la Galeria Senda l’exposició Back To One, d’Anthony Goicolea. És la quarta vegada que aquest artista resident a Nova York exhibeix la seva obra en aquest espai després de presentar-hi Domesticated (2012) i Simulacrum (2016). L’any passat, l’autor hi va ser present a través del Loop Festival amb la peça audivisual Don’t Make A Scene, que mostrava el retrat d’un artista en quarantena.

Durant la seva carrera, Anthony Goicolea ha combinat la naturalesa, els elements arquitectònics i el cos humà per explorar temàtiques com la sexualitat, la identitat, la memòria i la nostàlgia. Segons ell, la seva feina “és una reacció visceral a tota una vida navegant pels límits codificats que hi ha entre cultures, gèneres, edats i tradicions”.

Descendent d’immigrants cubans, va néixer el 1971 a Atlanta. “Créixer cubà, gai i catòlic al sud profund va forjar la meva consciència de les construccions socials”, assegura. Per això pinta escenaris ficticis a través de la lent de la seva història personal i familiar.

Les seves pintures són retrats commovedors i cinematogràfics que barregen significants culturals extrets del folklore, la mitologia, la religió i els contes de fades per traçar paral·lels entre el passat i el present. “M’inclino –explica– per escenaris que se centren en la figura atrapada en un estat intermedi de transició entre la familiaritat i el món oníric”, la qual cosa desafia una interpretació clara i fa rumiar l’espectador.

Moltes de les figures apareixen representades amb cossos andrògins i mirades inexpressives en moments de relaxament o tedi, amb colors àcids i una espessa confusió de capes de pintura. Tot plegat adquireix un aire poderós i alhora intrigant. El resultat és fruit d’una visió cíclica de la realitat, com les concomitàncies existents entre l’aparició de la SIDA i la pandèmia de la Covid-19, les crisis dels refugiats de la seva adolescència i el moviment antimigratori actual als Estats Units, o entre les guerres culturals de l’era del president Ronald Reagan i la puixança de la dreta trumpista. “Les meves pintures –diu– aborden aquests records tèrbols de la infància”. Com actors fastiguejats d’una altra època, els seus personatges reflecteixen el passat i mostren una mirada exhausta davant dels paral·lels històrics que donen peu a la repetició dels esdeveniments.

Data de publicació: Dimecres, 05 Abril 2023
  • Comparteix