Tornar

Fotografia de l'exposició Glitched Space, de Guillermo García Cruz, a la Galeria Zielinsky

Un art a punt de trencar-se

Les pintures i escultures de Guillermo García Cruz al·ludeixen al col·lapse previ a la ruptura d’una societat tensionada per la desorientació i els canvis.

Fins al 2 de setembre es pot visitar a la Galeria Zielinsky l’exposició Glitched Space, de Guillermo García Cruz (Montevideo, 1988).

La mostra reuneix la producció recent de l’artista uruguaià, que ha estat creada en dos moments: en ocasió de la seva primera estada a Barcelona, durant la segona meitat de 2021, i en els mesos previs a la seva inauguració, en què García Cruz va dedicar la residència Piramidón a desenvolupar el projecte.

Glitched Space s’emmarca dins del programa Art Nou i presenta una seguit de pintures i escultures que juguen amb el llegat formal deixat pel concretisme llatinoamericà, amb reminiscències de la sèrie Planos em Superfície Modulada, de Lygia Clark, i de la producció del moviment MADI la dècada de 1940 a l’Argentina i l’Uruguai. Segons els seus impulsors, la pintura no havia d’estar condicionada pel llenç rectangular, sinó que la forma del suport havia de seguir l’estructura de la pintura.

Aquestes referències històriques serveixen per establir les semblances i diferències que hi proposa García Cruz, que bascula entre un acostament a l’herència constructivista i un intent de ruptura que es concreta en l’estructura de la pròpia obra. Aquest col·lapse en l’interior de l’objecte s’expressa a través de peces que estan sempre a punt de separar-se, de multiplicar-se i de buscar una vida pròpia mitjançant la fragmentació cap a l’espai circumdant.

Conceptualment, aquest acte de ruptura està relacionat el fracàs dels projectes de modernitat en el context llatinoamericà, així com amb el moment actual de desorientació i de canvis a escala global. Per això, l’autor considera aquesta producció com un intento de confondre la percepció de l’espectador en relació al pla de l’obra i provocar “un efecte de soroll, com un error temporal o un glitch”, un terme que s’utilitza, amb aquest significat, en el llenguatge informàtic.

Data de publicació: Dijous, 04 Agost 2022
  • Comparteix