Tornar

Càlculs

Gener a l’Aula 141

Aquest mes, l’astrofísica i la genòmica són les protagonistes del programa divulgatiu del Centre Cívic Guinardó.

Diversos equipaments de proximitat fan una clara aposta per la ciència en la seva programació d’activitats i iniciatives de barri. Un d’ells és el Centre Cívic Guinardó, que des de fa anys compta amb el programa divulgatiu Aula 141. L’oferta sol incloure xerrades, exposicions, seminaris impartits per professionals de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau, xerrades quàntiques a càrrec del col·lectiu Sopa de Partícules i propostes familiars que organitzen pares i mares del barri i que se celebren conjuntament amb Can Nadó. Aquest mes de gener, dues xerrades ens conviden a aprofundir en diversos aspectes de l’astrofísica i la genòmica.

L’univers s’eixampla. Ho fa des del seu origen, el Big Bang, ara fa uns 13.700 milions d’anys. Una de les coses que més ha obert els ulls de la comunitat astrofísica en les últimes dècades és que, lluny d’eixamplar-se a un ritme cada cop més lent, l’expansió de l’univers s’accelera. I una manera de mesurar i estudiar l’expansió és mitjançant l’anomenada constant de Hubble. El dimecres 19 de gener, en Saül Pascual-Díaz, de Sopa de Partícules, centrarà la seva xerrada en l’ús de la constant de Hubble i de quina manera comprendre el perquè de certes discrepàncies en el seu càlcul podria aportar nova llum a la ciència del cosmos.

El dimecres 26 de gener, una segona xerrada a càrrec de Maria Sabater Leal, de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, revelarà algunes de les eines que s'utilitzen en l’estudi de certes malalties del sistema circulatori. Des que vam aconseguir seqüenciar el genoma humà, a principis d’aquest segle, les tècniques per estudiar els gens s’han revolucionat. El nou coneixement permet, a partir de la genòmica, millorar i anticipar el diagnòstic d’aquelles persones amb un major risc de patir malalties cardiovasculars.

Aquests són dos exemples de les moltes propostes que l’Aula 141 ofereix al llarg de l’any. Trobareu més informació sobre les properes activitats en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 13 Gener 2022
  • Comparteix