Tornar

Els tres intèrprets del muntatge en un moment de la representació

‘Gossos de neu’ o la recerca de la poètica en el teatre documental

Es pot fer teatre documental i a la vegada fer visible la poesia que s’amaga en els fets reals? La Companyia Paradiso 99 ho ha fet en una història protagonitzada per l’escriptor Albert Camus i un alter ego de l’actriu María Casares.

La veureu al Teatre Tantarantana on, amb el títol de Gossos de neu, la directora Begoña Moral i la seva companyia us explicaran la història d’amor entre Camus, un escriptor nascut a Algèria i guanyador d’un premi Nobel de Literatura i la seva amant, Judith. És, de fet, una encarnació escènica de la que va ser amant de l’escriptor durant més de quinze anys: l’actriu espanyola exiliada a França María Casares.

El muntatge explica la història d’amor, tan intens com lliure, entre aquests dos éssers únics i excepcionals. Ells van viure una relació oberta en la que la fidelitat no era un valor ni la seva manca cap impediment per seguir mantenint viva la flama de l’amor i l’admiració mútues.

Ho explica una història que ens presenta els moments posteriors a la mort de Camus en un accident de cotxe en el que viatjava juntament amb Michel Gallimard i amb l’esposa i la filla de l’editor. Camus va morir instantàniament i Gallimard, poc després, però la dona i la filla de l’editor només van resultar ferides.

La filla de Gallimard, es converteix en aquest muntatge en un tercer personatge, que contempla des del present el retrobament entre Camus i Judith, els dos amants. L’obra transcorre a Groenlàndia on Judith es desplaça, l’any 1960, per acomiadar-se finalment del seu amant. I aquella Groenlàndia glaçada i inhòspita esdevé una metàfora, freda i en descomposició, d’un món que no accepta la diferència, un espai que percep com a perillós tot allò que és diferent i que, per tant, no pot entendre l’amor sense fidelitat que viuen els dos protagonistes del muntatge.

Blanca García, Núria Rocamora i Genís Sendra interpreten els protagonistes de Gossos de neu, que transcorre en un paisatge sonor dissenyat per Manuel Pajuelo. El muntatge es va veure ja al Centre Cívic Cotxeres Borrell i va ser l’espectacle guanyador de la primera edició del premi del Laboratori Arts Escèniques Tísner.

Si voleu saber més sobre el muntatge Gossos de neu de la companyia Paradiso 99, consulteu el web del Teatre Tantarantana o el Facebook de l'esdeveniment.

Data de publicació: Dilluns, 26 març 2018
  • Comparteix