Tornar

Fotografia de Ruth Walz de la representació de l'òpera Wozzeck al Festival de Salzburg

La dansa macabra de la humanitat

El Festival de Salzburg porta al Gran Teatre del Liceu Wozzeck, una obra d’art total ambientada al Johannesburg de Kentridge.

Wozzeck és una poderosa metàfora sobre la condició humana: una proposta extraordinària que aglutina Matthias Goerne com a protagonista descomunal; Josep Pons, inspirat director en aquest repertori, i una posada en escena signada per l’artista plàstic sud-africà William Kentridge. La producció, procedent del Festival de Salzburg, és un exemple d’obra d’art total elaborada i sublim plena dels codis propis de Kentridge: projeccions, dibuixos al carbonet, crítica des de l’absurd, escenaris centrats en Johannesburg... tot per subratllar la deshumanització creixent que assola l’existència de Wozzeck.

Wozzeck no és cap altre que un soldat amb una existència quotidiana de misèria i alineació que sucumbeix humiliat davant les dures lleis de l’explotació i l’abús. Víctima de la crueltat dels experiments del metge militar i obligat pel seu capità a realitzar les feines més servils, Wozzeck és un individu reduït a objecte, propietat de la classe dominant.

Per a ell, la llar amb Marie, la seva amant, i el fill en comú són el seu paradís, però quan la dona el traeix amb el Tambor Major s’activa una espiral d’ira i gelosia autodestructiva: una guerra contra el món, però també interna i mental. A través seu, l’obra evoca la brutalitat i la desesperança d’una societat devastada pels horrors bèl·lics de la Primera Guerra Mundial.

El maig de 1914, el compositor austríac Alban Berg va assistir a la primera representació teatral de Woyzeck, un drama inconclús de l’escriptor alemany Georg Büchner. Impactat per la història, el músic va decidir convertir-la en òpera integrant en l’argument la seva pròpia experiència com a treballador del Ministeri de Guerra.

L’estrena de l’òpera va tenir lloc el desembre de 1924 a l’Òpera Estatal de Berlín i ràpidament va assolir un gran èxit. Wozzeck és considerada una obra mestra de l’Escola de Viena per la seva poderosa fusió entre música i drama. És també un crit de protesta universal amb una dimensió tràgica que supera la literalitat de la història i que parla d’elements tan inherents a la condició humana com la vida, l’amor, el desig i la mort.

El Gran Teatre del Liceu dedica les funcions de Wozzeck a la memòria de la mezzosoprano Teresa Berganza, traspassada el passat dia 13. El preu de les entrades oscil·la entre 14 i 229 euros i es poden comprar de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 18 maig 2022
  • Comparteix