Tornar

Els ballarins Lali Ayguadé i Lisard Tranis retratats mentre interpreten la coreografia

El Grec 2022 posa Barcelona en dansa

Companyies internacionals, estrelles de la dansa com Nazareth Panadero o la nova coreografia de Lali Ayguadé, entre les propostes programades enguany.

Si us agrada la dansa, us esperen al Grec Festival de Barcelona, que en aquesta edició programa una pluja de petites i grans perles, entre les quals creacions de companyies de prestigi internacional, però també moltes coreografies noves i de visió imprescindible, com ara Runa, de Lali Ayguadé (a la imatge. Foto: Nicolas Clausen) o Peculiar, de la bailaora catalana Ana Morales

Són només dues de les propostes coreogràfiques d'origen local que ofereix el Festival i que ens permeten donar un cop d'ull a la creació catalana més nova. Així, la barcelonina Lali Ayguadé reivindica el món tangible davant la lleugeresa i intranscendència del món i ho fa amb el seu company de dansa, Lisard Tranis, en un espai format per Runa (a la imatge, del 3 al 5 de juliol al Mercat de les Flors) i restes d’enderrocs.

També catalana (de Vilafranca del Penedès), Ana Morales porta al Grec Festival de Barcelona una visió renovada del flamenc en una proposta que es titula Peculiar (25 i 26 de juliol, al Mercat de les Flors), que obre de bat a bat la porta a l'experimentació i que fa conviure la interpretació en viu amb la videodansa i que, pareu atenció, té uns espais sonors atemporals creats per Raül Refree.

Una altra de les creacions de dansa presents al Festival, Black Sun (17 i 18 de juliol, al Mercat de les Flors), és obra de la coreògrafa María Jurado. Va néixer a Múrcia, però ha estudiat a l'Institut del Teatre de Barcelona i aquesta institució li acaba de concedir el Premi de Dansa per aquesta coreografia, que ens parla sobre malenconia i insatisfacció vital. De Catalunya, el País Basc i Madrid, arriben les intèrprets de la coreografia de La Intrusa, una de les grans companyies de l'escena catalana i basca que ara imagina una comunitat alternativa de dones a Prusik (21 i 22 de juliol, al Mercat de les Flors).

Una gran estrella de la dansa que des dels primers anys 80 va ser ballarina del Thanztheater Wuppertal de Pina Bausch, la madrilenya Nazareth Panadero, ens permet gaudir en aquesta edició del Festival del seu talent amb una doble coreografia titulada Vive y deja vivir: Two Die For i Mañana temprano (del 14 al 16 de juliol, al Mercat de les Flors). Del sud d'Espanya, arriba la proposta singular, amb un peu a Sevilla, d'Israel Galván. És un bailaor amb una marcada personalitat pròpia que, en l'última recerca coreogràfica, recrea la tradició sevillana de la dansa infantil dels anomenats Seises (títol de l'espectacle, dies 2 i 3 de juliol, al Mercat de les Flors) en una experiència en la qual hibrida el baile amb el cor de veus blanques... de l’Escolania de Montserrat

Entre les propostes de companyies internacionals, des de les Tres coreografies que interpretarà al Teatre Grec (29 i 30 de juny) la companyia NDT 1 del Nederlands Dans Theater, obrint el Festival, fins a la barreja de coreografia i teatre de text del noruec Alan Lucien Øyen, que a Story, Story, Die (5 i 6 de juliol; Mercat de les Flors), ens convida a reflexionar sobre la tirania de les xarxes socials. Altres creadors venen del Mediterrani, com el grec Christos Papadopoulos, i combinen la coreografia amb una recerca sobre la percepció portada a escena per sis ballarins que interpreten uns moviments només aparentment repetitius en una coreografia amb nom d'iceberg: Larsen C (16 i 17 de juliol, al Mercat de les Flors)

Els amants del flamenc tenen cites especialment interessants al cicle Desvarío. Hi haurà la bailaora Vanesa Aibar (23 de juliol, al pati de la seu del Districte de Nou Barris) i, l'endemà, 24 de juliol, al mateix escenari, la dansa flamenca d'Andrés Marín. Qui vulgui veure una companyia de dansa en el millor moment, però, haurà de passar pel TNC del 14 al 16 de juliol, on La Veronal recupera una coreografia (premi Ciutat de Barcelona 2022) que s'ha vist poc a causa de la pandèmia. És Opening Night, que ret homenatge a la màgia del teatre i la dansa i als escenaris en els quals es produeix. 

Però si veniu al Grec amb nens i nenes, el millor que podeu fer és introduir-los en el món de la dansa amb proposta d'alta qualitat com el conte coreografiat La gata que volia canviar la història, de la Thomas Noone Dance (13 i 14 de juliol, al Sant Andreu Teatre); o Loop de companyia madrilenya Aracaladanza, que, com fa la companyia La Veronal, però en un registre diferent, també dedica un espectacle encisador (del 15 al 17 de juliol, al Teatre Condal) a aquests escenaris on els espectacles prenen vida.

Per a més informació, consulteu la programació completa del Grec 2022 Festival de Barcelona.

Data de publicació: Dijous, 02 Juny 2022
  • Comparteix