Tornar

Una jove amb els cabells llargs i un barret extravagant en una de les imatges del festival d'enguany

'Grec en obert': sales de proximitat, retransmissions per internet i poemes telefònics

Retransmissions mitjançant la xarxa, taules rodones, rutes per la ciutat, lectures, emissions televisives... El Grec Festival de Barcelona ens demostra que hi ha moltes maneres de viure el teatre i d'aconseguir que, malgrat les limitacions d'aforament, el Grec arribi a tothom.

El Grec en obert és una de les tres seccions en les quals es divideix enguany el Grec Festival de Barcelona. A més de les representacions presencials de la secció Grec Festival, que es podran veure en teatres i espais amb aforament limitat i respectant totes les mesures de seguretat, en els pròxims mesos arribaran a teatres i festivals les produccions que formen part de l'apartat De Grec a Grec, muntatges que no es podran veure aquest estiu però que donaran continuïtat al festival durant la pròxima temporada.

Finalment, a Grec en obert el festival assaja noves maneres d'arribar al públic. Hi haurà propostes semipresencials, però moltes es podran veure retransmeses per betevé o mitjançant la xarxa i, algunes, fent servir canals tan poc habituals com el telèfon. Amb més de cinquanta propostes, el Grec en obert se subdivideix en cinc seccions:

Connexions llatinoamericanes

El Grec 2020 Festival de Barcelona se centrava originalment en l'escena de l'Amèrica Llatina i aquesta atenció especial al teatre americà va servir per establir una xarxa de complicitats entre els creadors, companyies i sales del continent i les sales de proximitat barcelonines. A l'apartat Connexions llatinoamericanes, trobarem muntatges programats en línia, assajos oberts i xerrades, tot protagonitzat per grans noms de l'escena de l'Amèrica Llatina com Daniel Veronese, Guillermo Calderón, Manuela Infante o una companyia local, José y sus Hermanas, que han tingut la col·laboració en la seva última proposta del director xilè Marco Layera.

Dins d'aquest apartat, les sales de proximitat de la ciutat han creat una plataforma pròpia. És el Grec de proximitat que aplega tot de propostes que van des de lectures en forma de ràdio teatre de muntatges que estava previst inicialment representar (com ara Bitácora de ida y vuelta, a la Sala Fènix) fins a lectures en streaming de peces com Una galaxia de luciérnagas (El Maldà) o Tránsitos (La Gleva), a més creacions de videoart, xerrades, debats, cursos en línia, tallers i presentacions.

També dins d'aquest apartat, L'Antic Teatre presenta unes Jornades antifeixistes que inclouen conferències performatives, debats, passis en línia de pel·lícules i l'emissió d'un vídeo creat per la coreògrafa brasilera Alice Ripoll a més d'algunes activitats presencials, com ara una proposta escènica d'Amaranta Velarde que es podrà veure al MACBA.

Fila zero

El tancament de teatres i la posterior reducció d'aforaments ha posat moltes ments a pensar. Com es pot arribar al públic d'una manera diferent en els temps que corren? Hi ha qui proposa lectures dramatitzades (Pedro Páramo), però hi ha directors com Oriol Broggi que, amb Assedegats, assagen una fórmula mixta que combina la representació presencial a la Biblioteca de Catalunya i un streaming que es podrà seguir des dels Jardins de Rubió i Lluch. Butaca real o virtual? Vosaltres trieu. També la Sala Beckett munta activitats molt diverses en el marc de l'Obrador d'Estiu, que inclou cursos presencials i virtuals però també lectures dramatitzades en escenaris o a l'aire lliure (des de la Sala Beckett  al parc del Centre del Poblenou),  a més de taules rodones, debats i xerrades que de vegades s'ofereixen en format presencial, però sovint es retransmeten també per streaming.

Altres espectacles (com ara Dimonis) s'enregistren i s'oferiran no només presencialment al Born Centre de Cultura i Memòria, sinó també a la xarxa, per tal d'assegurar que les representacions arriben al màxim nombre d'espectadors i espectadores possible. I alguns més, com el musical El màgic d'Oz, porten les seves cançons a plataformes com Spotify.

Projectes innovadors, com From Story to Tale, un web on petits i grans es poden intercanviar històries en forma de conte, o una experiència d'escriptura virtual de dotze hores de durada que transcorre en una sala de xat (Sodoma.cat 120 jornades dins) són algunes propostes de Fila zero. En aquest apartat s'inclouen també les emissions en directe (una desena llarga) i els enregistraments i reemissions posteriors d'espectacles (cinc més) que farà betevé. I és que, en aquesta edició, l'emissora barcelonina farà la funció de televisió oficial del festival.

El MACBA té un programa propi que ocuparà La Capella amb quatre espectacles d'artistes de dansa com La Intrusa i Lali Ayguadé, entre altres creadors, alguns dels quals havien de participar a Dansa Quinzena Metropolitana i han estat reprogramats.

Grec a peu

Però també passejar per la ciutat escoltant un podcast pot ser una bona manera de viure el teatre lluny dels escenaris. Casa Amèrica Catalunya ha preparat dues rutes que, en un cas, segueixen les empremtes de la Barcelona americana i, en l'altra, ens conviden a viatjar cap a l'altra riba de l'oceà de la mà d'un seguit de novel·les. També hi ha rutes per fer en família i, com a proposta especial, un muntatge teatral, La noche sin tiempo, que va ser imaginat al Teatre Tantantantana i la Fundació Maldita Vanidad, va ser escrit de manera col·lectiva per autors colombians i catalans i que ha acabat convertit en una ruta pel Raval que podreu fer mentre escolteu fragments del muntatge. També una proposta amb la destrucció de la Natura com a tema, Life, ha pres la forma d'una ruta o passejada que, aquest cop, transcorre pel Jardí Botànic i es dirà Caminant cap a Life.

Grec converses

Parlem sobre les arts vives? Ho fan les propostes d'aquest apartat del Grec en obert, on trobareu des de programes de ràdio com Cafè Amèrica (Catalunya Ràdio), que repassarà de la mà d'Albert Puig les músiques del Grec 2020 Festival de Barcelona, fins als assajos oberts en línia i les xerrades amb creadors que us proposa Recomana.cat a Factoria Grec, passant per xerrades com la del coreògraf Rafael Palacios... o iniciatives tan singulars com Poeta de guàrdia, que proposa als espectadors i espectadores que necessitin un poema... que demanin hora, truquin per telèfon al número convingut i escoltin un actor o actriu declamant-lo i parlant sobre els versos que acaben de llegir.

Grec professional

Finalment, un últim apartat del Grec en obert s'adreça als i a les professionals del teatre, que trobaran des de tallers d'interpretació amb Lautaro Perotti i Concha Milla que s'imparteixen per via telemàtica (Sala Flyhard) a trobades coreogràfiques  amb artistes com Amanda Piña (La Caldera Les Corts) o cites amb tot d'artistes nascuts els anys 90 com l'FF90 que s'organitza un any més al Graner. Són propostes que, com el Grec Pro, que mira de posar en contacte artistes i productores locals i internacionals, s'adrecen de manera exclusiva al públic professional.

Si voleu més detalls sobre la programació del Grec en obert, consulteu el web del Grec 2020 Festival de Barcelona.

Data de publicació: Divendres, 26 Juny 2020
  • Comparteix