Tornar

Un dibuix de dues cares que es miren de fit a fit a la il·lustració que serveix d'imatge a l'espectacle

L'heroïna i la Barcelona dels anys 70 pugen a escena a l'Antic Teatre

Un muntatge de la companyia Lalínea inicia una sèrie de retrats de barcelonins, barcelonines d'altres temps.

Si us heu preguntat mai com era la Barcelona dels anys 70, 80 i 90, i fins a quin punt va fer estralls en la vida de molts ciutadans i ciutadanes la irrupció de l'heroïna en la capital catalana, ara teniu un projecte teatral que parla sobre aquests assumptes: Pupilas pintaban mis sábanas. Quadre #1: Cheli (a la imatge, una il·lustració de Lucía Valenzuela).

La companyia Lalínea firma la proposta, primera d'un seguit de muntatges que, seguint una mateixa línia temàtica, dibuixen les biografies i els retrats de diverses persones afectades pel boom de l'heroïna. Potser coneixeu ja la companyia que porta el muntatge a escena, tot i que és força jove: va néixer l'any 2019, va ser companyia resident del Teatre Lliure i durant el Grec 2021 Festival de Barcelona va estrenar l'espectacle José i la Barcelona disidente, que ens transportava a la Barcelona dels anys 70 novament, aquest cop per explorar les dissidències sexuals.

Ara, posen el focus en la història d'una droga que va transformar completament la fesomia i la vida del Raval barceloní (entre altres barris) i l'existència de moltes persones, que o bé van morir a causa de sobredosi i de la posterior epidèmia de la sida o bé es van convertir en molts casos en addictes crònics.

És el cas del Cheli, protagonista de la primera biografia del projecte Pupilas pintaban mis sábanas que arriba a escena. Ell va començar a consumir heroïna els anys 70, durant el període posterior a la mort de Franco. Tenia aleshores 18 anys i ha continuat consumint la mateixa substància fins avui, als 62 anys.

Les evolucions en escena de l'únic intèrpret, Eric Forsberg, responsable també de la idea original i la dramatúrgia s'alternen amb el relat enregistrat del Cheli i amb el del metge que l'ha tractat durant aquests anys, en una reflexió escènica sobre la manera com gestionem el patiment i el dolor en el món del nostre temps.

Si voleu veure la nova creació de Lalínea, dirigida per Úrsula Tenorio, no us perdeu l'estrena de Pupilas pintaban mis sábanas. Quadre #1: Cheli, però abans de venir consulteu tota la informació sobre el muntatge al web de l'Antic Teatre.

Data de publicació: Dilluns, 21 novembre 2022
  • Comparteix