Tornar

Una dona amb un vestit de colors vius i un mocador al cap en un dels cartells que anuncien l'edició d'enguany del Festival d'estiu de Barcelona

La història d'un jove marroquí a la Barcelona del 15M obre el Grec 2021

Es titula Carrer Robadors i, encara que potser la coneixeu com a novel·la, és el muntatge teatral que, el diumenge, 27 de juny, inaugura el Grec 2021 Festival de Barcelona, cita estiuenca amb la música, la dansa, el teatre i el circ que enguany, mira cap a l'Àfrica.

El Grec 2021 completa enguany el recorregut per les escenes de tot el món que va començar al Mediterrani l'any 2017 i que en els últims anys ens ha portat per Àsia, el Pacífic i Amèrica del Nord i l'Amèrica Llatina. Ara, el festival centra la seva atenció en Àfrica en general i, en concret, en la diàspora africana, els artistes afrocatalans i l'Àfrica que trobem a Barcelona.

D'aquí que la inauguració del festival al Teatre Grec (del 27 al 29 de juny) porti a l'escenari una novel·la amb molt a veure amb Barcelona, però també amb el Magrib. Un escriptor francès que s'ha passat molts anys a la nostra ciutat, Mathias Enard, firma la novel·la original, sobre un jove de Tànger que arriba a Barcelona buscant una noia de la ciutat, una estudiant d'àrab que ha conegut al Marroc i de la qual s'ha enamorat. En arribar i instal·lar-se en un pis del carrer de Robadors es trobarà immers en els dies convulsos del 15M.

Julio Manrique dirigeix un muntatge amb dramatúrgia de Sergi Pompermayer i Marc Artigau que està interpretat per un grup de joves actors i actrius, part dels quals  d'origen àrab. Ells i elles interpreten una història que té moments de duresa quan explica la vida de les persones migrants, però que conté també un pòsit de bellesa i esperança.

A partir d'aquí, comença una programació que, al Teatre Grec, continuarà tenint accent africà el dijous, 1 de juliol, quan pugin a l'escenari els integrants del Trio Da Kali. Pertanyen a nissagues llargues de griots, músics i narradors d'històries de l'Àfrica Occidental, i protagonitzen un espectacle concebut amb l'etnomusicòloga anglesa d'origen espanyol Lucy Duran. Ella ja els va fer tocar amb el conegut Kronos Quartet, però, a Barcelona, ha creat un espectacle a mida de la ciutat en el qual posa a tocar els músics del Trio Da Kali amb la innovadora formació barcelonina de cordes Martín Meléndez String Quartet i amb músics catalans que són part de la diàspora africana, són catalans afrodescendents o són catalans que han dedicat la vida als ritmes negres: la cantant d'afropop originària de Guinea Conakry Nakany Kanté, la vocalista i activista sahrauí Aziza Brahim, el guitarrista brasiler Jurandir Santana i l'especialista en percussió Nan Mercader.

L'escenari que dona nom al festival de Barcelona acollirà l'endemà, 2 de juliol, els Sopa de Cabra que, malgrat la llarga trajectòria de la formació, toca per primera vegada al Teatre Grec. Ho fan en el marc de la gira del trenta aniversari del disc Ben Endins, amb el qual es van convertir en referent musical català de tota una generació d'amants del rock. 

Música per a tots els públics

El públic de talla menuda tindrà enguany una cita doble al Teatre Grec en un Grec en família que s'estén al dissabte 3 de juliol i el diumenge, 4 de juliol, amb dos dies de música per a tots els públics. Dissabte, 3 podreu escoltar el projecte Reggae per xics, de The Penguins, que interpretaran les dotze cançons de l'últim treball, Quadern de bitàcola. Torneu al recinte del Teatre Grec l'endemà, diumenge, 4 de juliol, i us trobareu una formació que combina música i bon humor per al públic més jove. Són els Xiula que, amb els temes del disc Descontrol MParental, us faran passar tots els mals. També per als més petits, Soc una nou, una història de Zum-Zum Teatre sobre un nen refugiat i els seus veïns i veïnes, es representa al Mercat de les Flors els dies 1 i 2 de juliol.

El Mercat, un destacat centre de dansa de la ciutat, serà l'escenari en el qual la companyia de Guy Nader i Maria Campos ens presentarà (de l'1 al 3 de juliol) Made of Space, una coreografia sobre la dimensió espaitemporal. I al mateix recinte, però a la Sala Pina Bausch i del 3 al 5 de juliol, trobareu una bona mostra de circ contemporani amb Quim Girón i la performer cíborg Moon Ribas que, a Fenomen, ens ofereixen tota una lliçó de física... mentre manipulen grans quantitats de gel.

No gaire lluny, al Teatre Lliure, un dels grans del teatre europeu, Peter Brook, lidera una recerca sobre La Tempesta de Shakespeare a Tempest Project, una de les grans cites d'enguany (del 2 al 4 de juliol). I a la sala Hiroshima (del 4 al 6 de juliol), Sílvia Ferrando ens parla de colonialisme a Hernán Cortés se escribe con ñ, tercera part d'una trilogia que va començar amb Los bancos regalan sandwicheras y chorizos (2017) i va continuar amb Armas de construcción masiva (2018).

L'habitació blanca (Sala Flyhard, fins al 30 de juliol) una creació conjunta del dramaturg Josep Maria Miró i el director argentí Lautaro Perotti sobre la infantesa; Una galaxia de luciérnagas, escrita i dirigida per Aina Tur (El Maldà, del 30 de juny al 25 de juliol); la posada en escena de la novel·la Pedro Páramo a càrrec de Mario Gas (Teatre Romea; de l'1 de juliol al 8 d'agost) i la versió lliure de La gavina, de Txékhov que dirigeix Àlex Rigola (La Villarroel, del 30 de juny a l'1 d'agost), arriben al Grec d'enguany procedents del Grec 2020, quan no es van poder estrenar a causa de la pandèmia. 

Aquests dies podrem veure també la proposta del dramaturg i director Jordi Prat Coll M'hauríeu de pagar (fins al 18 de juliol a la Sala Àtrium); el text Heisenberg, basat en un principi de la física quàntica (Sala Beckett; del 30 de juny a l'1 d'agost); el nou muntatge de Soc el vent, de Jon Fosse, dirigit per Marc Chornet (Teatre Akadèmia, del 30 de juny al 4 de juliol); a més del drama de Guimerà convertit en musical La filla del mar (del 25 de juny al 4 de juliol al Teatre Condal).

La llista d'estrenes de la primera setmana del Grec es completa amb un nou muntatge del director Luis Luque de Las criadas, de Genet, amb Ana Torrent entre les protagonistes (Teatre Goya; del 25 de juny, a l'11 de juliol) i amb la peça de Queralt Riera Miseria (Sala Fènix; de l'1 de juliol, a l'1 d'agost). Una mica més de música? Recordeu que el 3 de juliol teniu a la sala BARTS a The Sey Sisters.

Són només els primers artistes que es trobaran amb el públic en l'edició d'enguany del festival, que s'estén també per molts espais culturals de la ciutat, entre els quals museus. Veniu al Centre de Cultura Contemporània (CCCB)  i coneixereu un col·lectiu teatral alemany que porta el teatre més enllà dels límits d'una sala de representacions. I és que Urban Nature, la instal·lació performativa que han preparat i que podreu veure del 2 de juliol al 19 de setembre a les sales d'exposicions del centre, us submergirà en una mena de pel·lícula en la qual us posareu en la pell dels personatges per descobrir aspectes diversos de la vida a les grans ciutats.

Són algunes de les primeres propostes que podreu veure al Grec 2021 Festival de Barcelona. Si voleu conèixer la programació completa del festival, consulteu el web del Festival de Barcelona.

Data de publicació: Dilluns, 21 Juny 2021
  • Comparteix