Tornar

Un fragment del cartell que anunciava la gala d'enguany amb l'actor Oriol Pla penjat d'una corda

L'humor, alliberat en l'inici de la temporada teatral

El Gran Teatre del Liceu ha acollit la XXII Gala Catalunya Aixeca el Teló, que ha presentat, amb l'humor com a fil conductor, alguns dels espectacles que veurem pròximament.

Quan van reconstruir el Gran Teatre del Liceu, van convertir un soterrani en una presó secreta per internar-hi els còmics i altres actors i actrius del món del riure. El dilluns, 4 de setembre passat a la nit, però, una pila de companys de professió van prendre el teatre de la Rambla per alliberar-los i van obrir la porta, així, a una temporada de propostes apassionants: de Lali Symon a La noche de los muertos vivientes ¡Live!, passant per The Producers.

En una platea plena d'autoritats, entre els quals el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i amb un públic format per bona part de la professió teatral i molts espectadors i espectadores que no es van voler perdre la festa, els responsables de la gala, l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca), van plantejar una situació distòpica: les autoritats han prohibit la comèdia, un gènere considerat subversiu, i estan detenint els comediants de la ciutat. Un grup d'actors i actrius, entre els quals Oriol Pla i Tortell Poltrona, ocuparan el Liceu per tal d'alliberar-los, en el que és, de fet, tot un homenatge a la comèdia, un gènere sovint subestimat.

Professionals del món de l'escena, entre els quals Marcel Tomàs, la companyia de teatre familiar Campi Qui Pugui, el clown Piero Steiner i, també, intervencions enregistrades de grans noms de la cartellera actual i la que vindrà com Berto Romero, David Verdaguer, Emma Vilarasau i Carles Sans, van fer també, entre molts altres, la seva aparició en la gala, durant la qual es va lliurar un premi honorífic a un veterà Joan Pera. La gala va tenir la direcció artística de Roger Julià, un dels fundadors de la companyia Rhum & Cia.

A partir de la gala d'ahir, les portes dels teatres barcelonins que formen part d'Adetca s'obren per rebre els espectadors i espectadores, tant en grans recintes teatrals com el Tívoli, el Coliseum, el Teatre Romea, el Teatre Nacional de Catalunya (no us perdeu La plaça del Diamant, de Carlota Subirós, amb una Colometa múltiple) o el Mercat de les Flors, com escenaris de format més reduït, entre els quals l'Antic Teatre, La Gleva Teatre, el Teatre Akadèmia, la Nau Ivanow o la Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures, entre molts altres.

Si no us voleu perdre espectacles com Bèsties, Jo, travesti, la Tardor Sanchís de la Sala Beckett, un The Party dirigit per Sergi Belbel al Teatre Poliorama, o moltes petites joies més, consulteu la cartellera teatral i busqueu el vostre espectacle al web d'Adetca.

Data de publicació: Dimarts, 05 Setembre 2023
  • Comparteix