Tornar

Blau

Idees per a un món més blau

Activitats i iniciatives per commemorar l’Any Internacional de la Pesca i l’Aqüicultura Artesanals i el Decenni de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible.

En pocs segles, la humanitat ha transformat el món amb una rapidesa mai vista en la història de la Terra. El principal repte global a què ens enfrontem avui com a espècie és el canvi climàtic, causat per poc més de dos segles d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, des de la revolució industrial, però no és l’únic. La conservació de mars i oceans, i establir un vincle sostenible amb aquest medi n’és un altre. Per avançar en aquesta línia, les Nacions Unides ha declarat el període 2021-30 com el Decenni de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible. A més, aquest 2022, és l’Any Internacional de la Pesca i l’Aqüicultura Artesanals, entre altres commemoracions. En aquest marc, a Barcelona diversos espais i iniciatives ofereixen idees i activitats per contribuir a la sostenibilitat del medi marí.

Un dels centres de referència catalans en recerca marina és l’Institut de Ciències del Mar, del CSIC. Amb seu a la Barceloneta, davant la platja del Somorrostro, l’institut destaca per la seva tasca científica, però també pel seu esforç en apropar el seu coneixement a la societat a través de diversos programes, recursos, xerrades tots els divendres i altres activitats. Si passeu a prop de l’institut, acosteu-vos a contemplar el Bosc ancestral de l’artista Anna Rierola, un impressionant mural de 60 metres compost per imatges d’organismes marins microscòpics i diversos nanomaterials que componen aquella part del mar que no veiem a simple vista.

El mateix institut coordina la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar. Si us apassiona el medi marí, bussegeu, pesqueu, practiqueu esports aquàtics o senzillament us apropeu ocasionalment a la costa, podeu implicar-vos en algun dels 15 projectes de recerca marina d’Observadors del Mar enviant imatges i dades d’allò que contempleu: peixos, coralls, meduses, crustacis, cavallets de mar, brossa marina… També al Somorrostro, a primera línia de costa, un equipament municipal ofereix propostes d’educació ambiental marina per a tots els públics, fins fa poc només a l’estiu, però ara també durant la resta de l’any. És el Centre de la Platja, on durant els caps de setmana podreu gaudir de tallers, espectacles, cinema, itineraris, contes, jocs i, fins i tot, una escape room.

A la zona del port, dos espais s’encarreguen de divulgar el coneixement i la cultura del mar. Un d’ells, L’Aquàrium, ens apropa a la biodiversitat marina a través dels diversos aquaris mediterranis, tropicals i d’altres zones del món, l’espectacular Oceanari, la zona infantil, altres àmbits i nombroses activitats familiars. A l’altre costat de la Rambla de Mar, al monumental edifici de les antigues drassanes, el Museu Marítim de Barcelona ens ofereix diverses exposicions i activitats per descobrir el mar des de totes les seves dimensions: la nàutica, l’ecologia, la història, la cultura, la pesca…

Amb relació a la pesca, si voleu adoptar uns hàbits de consum més responsables, podreu trobar idees i activitats relacionades en iniciatives com ara El Peix al Plat o Barcelona i la Mar. I un altre lloc on podreu conèixer en primera persona les espècies de peix i marisc de proximitat, de temporada i contribuir a un comerç més sostenible és a les peixateries de qualsevol dels Mercats de Barcelona.

I encara descobrireu moltes més propostes relacionades en aquesta notícia sobre la declaració el 2021 com l’Any Internacional de les Ciències Bàsiques per al Desenvolupament Sostenible i l’Any Internacional del Vidre.

Data de publicació: Dimecres, 05 Gener 2022
  • Comparteix