Tornar

Verd

Idees per a un món més verd

Un recull de propostes relacionades amb l’Any Internacional de les Ciències Bàsiques per al Desenvolupament Sostenible i l’Any Internacional del Vidre, aquest 2022.

Vivim en un món limitat, però la població no para de créixer. Conciliar la supervivència i benestar de tota la humanitat amb la sostenibilitat del planeta requereix una profunda transformació social, econòmica i política, que al seu torn implica prendre consciència a totes les escales. Una de les iniciatives a escala global són els Objectius del Desenvolupament Sostenible definits per les Nacions Unides i també ho són alguns dels anys internacionals declarats per la mateixa organització. Entre altres commemoracions, l’Assemblea General de les Nacions Unides ha declarat el 2022 com l’Any Internacional de les Ciències Bàsiques per al Desenvolupament Sostenible i l’Any Internacional del Vidre, i a Barcelona, diversos espais i iniciatives ens donen idees per contribuir a un món més verd i just.

S’anomenen ciències bàsiques aquelles disciplines que se centren a descriure com funciona la natura i generar nou coneixement sense una necessitat d’aplicació concreta. La biologia, la física i la química són exemples de ciències bàsiques i totes elles tenen la clau per enfrontar grans reptes mundials com el canvi climàtic, la crisi energètica, l’alimentació, la salut i la preservació del medi ambient. D’altra banda, en una època dominada pel plàstic i tota la problemàtica ambiental que se’n deriva, el màxim aprofitament de materials i els models d’economia circular permeten reduir l’impacte de les nostres accions sobre el medi. El vidre és una alternativa clàssica al plàstic, reutilitzable, molt reciclable i de múltiples usos.

En aquest context, la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona, que inclou aules ambientals, serveis d’educació ambiental i ludoteques, organitza durant tot l’any i a tots els districtes de la ciutat un munt d’activitats per adoptar hàbits quotidians responsables i guanyar consciència de les nostres accions. En paral·lel, la Xarxa d’Ateneus de Fabricació posa al vostre abast espais, eines i recursos físics i digitals per materialitzar idees transformadores, i les Xarxes de Reparació, tallers on podreu donar una segona vida aquells objectes que no funcionen o que pel motiu que sigui han quedat obsolets.

Comprendre el món ens ajuda a tenir cura d’ell. Alguns projectes de ciència ciutadana animen a les persones no especialitzades a generar nou coneixement sobre el medi ambient amb la seva implicació en la recerca científica real. Són projectes adscrits a l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona com Floodup, sobre fenòmens meteorològics extrems, Plant*tes, d’estudi de la relació entre flora urbana i al·lèrgies, Riunet, per mesurar la salut ambiental dels rius, o Mosquito Alert, per monitorar l’expansió d’espècies invasores de mosquits.

Així mateix, diversos centres i facultats contribueixen a aquest coneixement bàsic, molt del qual comparteixen amb la ciutadania mitjançant activitats presencials, virtuals i jornades de portes obertes. En són exemples, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, les facultats de Ciències de la Terra i de Biologia de la UB, l’Institut Botànic de Barcelona, l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia i un llarguíssim etcètera. Una infraestructura que val la pena destacar és el supercomputador Mare Nostrum del Barcelona Supercomputing Center, imprescindible per a la recerca que requereix integrar un volum de dades ingent i processar-les a una velocitat enorme. El centre ofereix visites virtuals i presencials amb cita prèvia.

A Barcelona trobareu multitud d’espais i iniciatives per descobrir perquè el món és com és i què podem fer per conservar-lo.

Data de publicació: Dimarts, 04 Gener 2022
  • Comparteix