Tornar

Fotografia d’una obra d’Inari Sandell en que apareix una papallona.

Inari Sandell i la papallona com a símbol de resistència

Des de Finlàndia arriba la segona mostra del cicle Ens acompanyarem quan es faci fosc, a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró.

El 25 d’abril s’inaugura l'exposició Lògica papallona, d’Inari Sandell, en què explora els sistemes disciplinaris psiquiàtrics que han marcat els relats sobre neurodiversitat, especialment pel que fa a l'espectre autista. A partir d’aquesta recerca, proposa un refent inesperat com a forma de resistència: la papallona. La mostra forma part del cicle comissariat per Irina Mutt i la podreu veure fins al 7 de juliol.

Sandell, a partir de les investigacions sobre neurodiversitat, comprèn que sovint aquestes disciplines repressives cerquen reforçar el sistema hegemònic i assegurar el funcionament mitjançant el control, l'internament, la repressió i la medicació dels agents disruptius. Així mateix, la disciplina i les sancions van dirigides a preservar el que és més valuós d'una persona segons el sistema capitalista: la capacitat de produir i consumir. Davant d’aquestes estructures i discursos sobre la neurodiversitat, Inari Sandell ofereix la papallona com a símbol de resistència.

La mostra Lògica papallona pren com a punt de partida els mètodes de supervivència d’aquests insectes, que inclouen un vol imprevisible i caòtic per fugir dels depredadors. És així com Sandell convida a traslladar aquests patrons de conducta a l'àmbit social. 

Les imatges i objectes exposats estableixen vincles i paradoxes amb diversos elements i materials utilitzats en teràpies reguladores per a l'autisme. L’artista hi combina fragilitat —representada pel vidre, teles, transparències—, amb duresa —simbolitzada per arestes, punxes, metalls—.

Ens acompanyarem quan es faci fosc, el programa comissariat per Mutt, reflexiona sobre el concepte de la interdependència per mitjà de quatre exposicions individuals en què cada artista aporta una perspectiva particular sobre la seva manera de ser al món, de gestionar i pactar els espais. 

Aprofiteu per visitar Lògica papallona, un projecte que ha rebut el suport de Frame Contemporary Art Finland i d'Alfred Kordelin Foundation. L’accés per a l’Espai 13 és gratuït, tot i que cal tenir en compte que no inclou l’entrada a les sales d'exposicions del museu. L’horari és de dimarts a diumenge, de 10 h a 19 h. Si voleu obtenir més informació, podeu consultar la pàgina web de la Fundació Joan Miró.

Data de publicació: Dimarts, 23 Abril 2024
  • Comparteix