Tornar

Secció dels espais que formaran el nou Centre de les Arts Lliures de Barcelona

Neix el Centre de les Arts Lliures, vinculat a la Fundació Brossa

L’equipament, ubicat a l’edifici de La Seca, aposta per les arts visuals, les arts en viu i el pensament, i es caracteritza pel compromís amb el sector artístic.

El 17 de desembre, la Fundació Joan Brossa inaugura el nou Centre de les Arts Lliures de Barcelona, un projecte cultural multidisciplinari que omplirà l’edifici de La Seca i que estarà totalment obert a la ciutadania perquè en faci ús i hi circuli lliurement. El projecte de remodelació és obra de l’arquitecta Meritxell Inaraja i ha estat sufragat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).

El centre compta amb la direcció col·legiada de Marc Chornet, responsable d’arts en viu, Maria Canelles, al capdavant d’arts visuals, i Sheila Eroles, directora de producció i gestió, que s’encarregarà de gestionar un espai compromès amb el llegat artístic de Joan Brossa i amb la reflexió contemporània mitjançant les fabriques de creació. El centre alimentarà també la trajectòria de la Fundació adreçada al sector educatiu i orientada a la mediació.

El passat 19 de novembre se’n va presentar, en roda de premsa, el programa d’activitats, compost per diversos itineraris i cicles que irradien tots els àmbits artístics a través de temàtiques específiques.

L’itinerari Joan Brossa aplega les activitats vinculades a la memòria del poeta. David Bestué, amb l’exposició La serp viva, i la companyia Els Pirates, capitanejats per Laura Aubert, inauguraran la programació, acompanyats per la instal·lació artística El Ganxo de Lola Lasurt.

L’itinerari espai transitable acull projectes que transformen i interactuen amb l’espai, com les instal·lacions guanyadores del PostBrossa 2021: )cº, de Pedro Torres, i Los Figurantes, de Ça Marche. El dia de la inauguració s’hi podrà veure l’espectacle itinerant CercaBrossa, amb guió d’Albert Mestres, que recorre els espais urbans del mític BarriBrossa d’Hermann Bonnin.

L’itinerari arts parateatrals s’inspira en els gèneres escènics populars que fugen de les convencions burgeses. S’obrirà amb el cinema sense càmera d’Antoni Pinent, acompanyat per propostes d’arts en viu que van de la pallassa Pepa Plana al circ de Madame Gaüc, passant pel teatre visual de Monte Isla i el mim corporal de Mai Rojas y Los Escultores del Aire.

També hi haurà, més endavant, l’itinerari creació independent, sengles cicles de músiques indòmites i danses volubles, una programació sobre poesia –que inclourà un cicle de xerrades en format audiovisual que es podrà veure en línia–, i diverses propostes familiars.  

Abans d’obrir, el centre ha engegat un seguit de convocatòries públiques de suport a la creació a les quals ha destinat gairebé 70.000 euros –un 10% del seu pressupost– i ha tancat acords amb les companyies de gestió del taquillatge i ha establert catxets segons proposta i programació. Aquestes mesures són una declaració d’intencions d’un espai cultural que vol valorar i reconèixer el treball artístic també des del punt de vista econòmic, en contra de la precarització del sector.

Data de publicació: Dilluns, 13 Desembre 2021
  • Comparteix