Tornar

Imatge gràfica de Ràdio Cultura Viva

Ràdio Cultura Viva, un podcast per a la participació i l'enfortiment comunitari

És de periodicitat mensual i el dirigeix i presenta Edi Pou.

Ràdio Cultura Viva ja està en marxa! És un podcast de periodicitat mensual que neix amb la voluntat de donar a conèixer l’activitat cultural de Barcelona que sovint queda fora del marc hegemònic d'allò que s’entén per "cultura". Dirigit i presentat per Edi Pou —músic i meitat del duet de rock experimental Za!— , el produeix Cultura Viva amb la col·laboració de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona i gràcies a l'equip de Ràdio Fabra.

El podcast vol garantir l’accés a la cultura pel que fa a la representació i a la pràctica cultural, així com el dret a la participació i a poder contribuir a la vida cultural de la ciutat. En cada programa, un dels nodes que dinamitzen els projectes de Cultura Viva participaran aportant idees per debatre i convidant i explicant activitats i projectes destacats. D’aquesta manera, cada programa serà cocreat amb l’ajuda d’un dels projectes de Cultura Viva i posarà al centre les pràctiques culturals amb valor públic que proposin, seguint els valors i principis del programa Cultura Viva. Ràdio Cultura Viva respondrà als principis ètics del feminisme i l’antiracisme, i promourà la participació i representació de col·lectius minoritaris i/o oprimits amb la voluntat de crear referents culturals diversos.  

Què és Cultura Viva?

Es tracta d'un programa impulsat per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) per codissenyar i coproduir, colze a colze amb el teixit local, polítiques públiques en favor dels drets culturals, la participació i l'enfortiment comunitari a la ciutat. És per aquest motiu que s’impulsa el programa de ràdio coproduït amb els projectes de Cultura Viva, posant al centre del discurs i la producció cultural les comunitats que habiten la ciutat.

El projecte s’emmarca dins del Pla de drets culturals, impulsat per la 6a Tinència d’Alcaldia, i que es materialitza a través de nou mesures de govern vinculades i d’una estratègia de comunicació específica, en defensa de drets tan fonamentals com ara el d’exercir la pràctica i la participació cultural lligada a l’educació, a les cultures populars i tradicionals, a la creació, al reconeixement de la diversitat o a l’accés a la informació, el coneixement i el patrimoni, entre d'altres.

Programa inaugural

El primer programa de Ràdio Cultura Viva, que ja es pot escoltar, està dedicat als mitjans de comunicació audiovisuals transformadors, participatius, de base i comunitaris. Es parla en concret del projecte La Veïnal TV, amb un debat amb quatre de les persones impulsores del projecte i també amb la intervenció de les protagonistes que exerceixen aquesta comunicació des dels barris del Poble-sec i Sant Andreu.

Data de publicació: Divendres, 14 maig 2021
  • Comparteix