Tornar

Un aspecte de l'exposició, que mostra una antiga maquinària convertida en obra d'art

'The index and the machine': història i identitat a l'ADN Galeria

L'ADN Galeria aprofita el temps de confinament per portar a la xarxa en format virtual algunes de les exposicions més destacades que s'han vist a l'espai en els últims anys, com ara la mostra de l'artista marroquí Mounir Fatmi The index and the machine.

Situada a l'Eixample barceloní, l'ADN Galeria va apostar pels mitjans digitals des del primer moment que es va veure obligada a tancar les portes al públic. D'entrada, van posar a disposició de qualsevol qui la volgués veure l'exposició que acabaven d'inaugurar, Interrogants suspesos o Déjà vu?, amb la qual commemoraven els 50 anys de trajectòria de l'artista Carlos Pazos, tot un exponent de l'art contemporani més lligat a la cultura pop. Després, han començat a posar en marxa un seguit d'iniciatives especialment innovadores, entre les quals el cicle d'exposicions virtuals Take Away.

Acaben de portar a la xarxa la número 11 d'aquestes exposicions virtuals, un projecte de l'artista marroquí Mounir Fatmi que es va presentar a ADN Platform el 2016 i que constitueix una reflexió sobre els discursos hegemònics, la història, la interpretació, la memòria i la identitat.

Nascut a Tànger, en un entorn on s'amuntegaven màquines velles i objectes que ens parlen de l'obsolescència de la societat industrial, l'artista és autor d'unes obres, entre l'arxiu i l'arqueologia, en les quals fa servir elements com ara cables d'antena, cintes VHS, màquines d'escriure antigues o fotocopiadores. Ho veureu en la visita virtual a l'exposició que us han preparat a ADN Galeria.

Entre altres obres, la mostra virtual inclou peces que reflexionen sobre la importància de l'aparició de la impremta o bé creacions en vídeo com History is not mine (la podeu veure aquí només fins al 8 de juny), en la qual Mounir Fatmi reflexiona sobre les dificultats del llenguatge i la comunicació mostrant imatges d'un home que interactua de manera violenta amb una màquina d'escriure, en una mena de metàfora de la incapacitat de la humanitat per aprendre de la història. També trobareu obres com Qui est Joseph Anton, creada arran d'una trobada amb l'escriptor Salman Rushdie després de la fàtua que el va obligar a viure amagat una temporada. Per tal d'amagar la seva identitat, Rushdie va adoptar com a pseudònim el de Joseph Anton, una combinació dels noms de Joseph Conrad i Anton Txèkhov, els seus escriptors preferits. A Qui est Joseph Anton, Mounir Fatmi utilitza fotografies, imatges en 3D, dibuixos i diagrames per tal de crear un seguit d'imatges on es combinen els retrats de Conrad, Txèkhov i el mateix Salman Rushdie.

Les mostres virtuals d'autors relacionats amb la galeria són només una de les estratègies que ADN Galeria ha imaginat per mantenir-se aquests dies en contacte amb els amants de l'art contemporani. També s'han inventat Free Delivery, una proposta singular que implica els artistes de la galeria i que ha estat tot un regal per als seguidors més fidels. I és que al Facebook de l'ADN han aparegut uns enllaços que conduïen a un arxiu descarregable en alta resolució amb una obra d'un artista de la galeria.

Els primers seguidors del Facebook en descarregar l'arxiu el podien imprimir en el material i suport que preferissin. A partir d'aquí, només havien de fer una foto de l'obra ja impresa i la galeria els enviava a canvi un certificat signat per l'autor que garanteix l'autenticitat de la peça. I tot de franc.

Un total de 99 amants de l'art han pogut baixar-se una obra de l'artista Eugenio Merino titulada 1%, que constitueix una crítica al repartiment de la riquesa en un món on una minoria de ciutadans n'acumula bona part. La proposta va funcionar tan bé, que l'experiència (aquest cop limitada a cinquanta reproduccions) s'ha repetit amb l'obra de l'artista peruana María María Acha-Kutscher Indignadas. Joker, que es basa en una imatge de premsa de les protestes de Beirut de l'any 2019 i que reprodueix el rostre d'una manifestant amb una careta del Joker de Batman. Pareu atenció, perquè aquests dies el col·lectiu artístic Democracia regala als primers 75 visitants del Facebook de la galeria una còpia de l'obra de la sèrie Ser y durar titulada The System Works Beck You Work.

Si voleu mantenir-vos al dia de les activitats de l'ADN Galeria, conèixer millors els artistes amb els qui treballen i potser endur-vos a casa una obra d'art de franc, consulteu periòdicament el seu Facebook

Data de publicació: Dimecres, 20 maig 2020
  • Comparteix