Tornar

L'avatar digital d'aquesta artista nord-americana que participa al festival

La intel·ligència artificial, aplicada a la música

La intel·ligència artificial serà cada cop més present arreu, però quin potencial creatiu té l'aplicació al món de la música? Les respostes, al nou AI and Music S+T+ARTS Festival.

El festival Sónar, betevé i la Universitat Politècnica organitzen conjuntament, els dies 27 i 28 d'octubre, un festival que explorarà el paper i les moltes possibilitats que obre l'aplicació de les tecnologies d'intel·ligència artificial en la música. Serà l'AI and Music, que inclou tant actuacions musicals, obres d'artistes visuals i creacions coreogràfiques com performances retransmeses en temps real i, un seguit de xerrades i hackatons

En total, seran un centenar de propostes que es repartiran entre activitats físiques i de caràcter digital i que es desenvolupen sota el paraigua del programa de la Comissió Europea S+T+ARTS (Science, Technology & the Arts), que busca fomentar aquelles activitats i propostes que posen en contacte la tecnologia amb la pràctica artística.

Podreu seguir les activitats físicament, a L'Auditori, al CCCB o al Campus Nord de la UPC (només les hackatons, presencials i en línia, els dies 23 i 24 d'octubre), o bé veure les retransmissions en temps real que s'anunciaran pròximament i que podreu seguir mitjançant el web de l'AI and Music i de betevé

Al programa, hi trobareu des d'actuacions en directe d'artistes com el pianista Marco Mezquida, un jazzero i improvisador notable que aquest cop tindrà com a col·laborador i company d'escenari un instrument creat per enginyers de la UPC que reconeix  mitjançant la intel·ligència artificial (AI) les tècniques que fa servir en cada moment el pianista i respon en consonància. L'actuació, el 27 d'octubre a L'Auditori, a les 21 h (també hi ha retransmissió en temps real) obrirà el festival i ha despertat una expectació notable.

L'endemà, dijous, 28 d'octubre, tindreu una pluja d'actuacions que van des de la de Holly Herndon (a la foto), una compositora americana que presenta un programa en el qual un avatar d'ella mateixa canta amb la seva veu composicions d'altres artistes. Què passa si introduïm en el sistema música de la Maria Arnal i del duet Tarta Relena? La resposta, al CCCB. En el mateix espai i el mateix dia teniu encara moltíssimes propostes més, totes interessants: des del duet Mouse on Mars (Jan St.Werner i Andi Toma, referents de l'electrònica experimental) provant les possibilitats de l'AI, fins a l'artista i física quàntica Libby Heaney i la música i etnomusicòloga Nabihah Iqbal buscant amb l'ajuda de l'AI sons que identifiquin per igual humans i no-humans.

Són només algunes de les moltíssimes propostes que veureu en viu i a les quals s'afegeixen performances remotes de col·lectius i artistes com YACHT, LP Duo, Human Brother i Hexorcismos (l'artista digital mexicà resident a Berlín Moisés Horta), que explora les qualitats sonores no-humanes dels dispositius digitals amb l'ajuda de l'AI.

Trobades per dissenyar software de manera col·lectiva (hackatons) i xerrades sobre l'AI i les seves aplicacions a la creació artística a càrrec d'experts en el tema com Korai Tahiroglu, Agoria, Douglas Eck, Libby Heaney, Rebecca Fiebrink, Shelly Knotts o Jan St Werner formen part també d'un programa que promet deixar els i les visitants del festival amb la boca badada.

Si voleu saber de quina manera la intel·ligència artificial està provocant una innovació mai vista fins ara en la manera com es fa música, no us perdeu la primera edició de l'AI and Music S+T+ARTS Festival, però abans consulteu al web d'aquesta cita tota la informació sobre les activitats que us proposen.

Data de publicació: Dijous, 21 Octubre 2021
  • Comparteix