Tornar

Interaccions

Interaccions entre ciència, art i tecnologia

Cinc vídeos d’aquest cicle temàtic organitzat per les Biblioteques de Barcelona i la UOC.

És habitual preguntar a algú si és més de ciències o de lletres. En l’imaginari general sembla que les disciplines científiques i les humanitats pertanyen a àmbits independents. Aquesta és una separació artificial i, de fet, històricament l’art, la ciència i la tecnologia sempre han anat de bracet. Avui, també. Per demostrar-ho, diverses Biblioteques de Barcelona i la UOC van organitzar durant la tardor passada un cicle sobre la interacció de les tres disciplines. Aquests dies de confinament podeu visualitzar les xerrades des de casa a través d’aquesta llista de reproducció.

El cicle va estar coordinat per Pau Alsina, professor de la UOC. Ell mateix va pronunciar una primera conferència per precisament donar a conèixer l’estreta relació que les arts i les ciències han mantingut al llarg de la història. La ciència ens ajuda a comprendre el món i la natura, a generar nou coneixement, i això implica raonar, crear, representar allò que imaginem, construir models, utilitzar llenguatges precisos... En els seus processos, la recerca científica necessita tecnologies per mesurar la realitat i observar el que no podem veure amb els nostres ulls, i recorre a les arts per representar el nou coneixement i compartir-lo amb la societat. Així ho mostra Alsina a la seva xerrada.

Les quatre conferències següents permeten aprofundir en diferents exemples actuals d’aquesta interacció. La filòsofa Laura Benítez parla de dues pràctiques que afavoreixen la trobada entre artistes, científics i científiques: el bioart i el biohacking. El dissenyador i músic Santi Vilanova demostra d’una manera molt visual i sonora com les matemàtiques són presents a les arts. L’artista Andy Gracie convida a viatjar a l’espai, imaginar nous mons i especular amb processos desconeguts del cosmos a través d’alguns projectes artístics. I per tancar la llista de reproducció, el filòsof i especialista en robòtica Ricardo Iglesias dona a conèixer diversos exemples on el desenvolupament tecnològic es vincula amb l’experimentació i les pràctiques artístiques. En conjunt, les cinc conferències deixen clar que ciència, tècnica i art són conceptes indivisibles.

Veure el cicle complet aquí.

Data de publicació: Dimecres, 25 març 2020
  • Comparteix