Tornar

Una de les imatges abstractes que forma la superfície de l'aigua i que l'artista retrata en les seves obres

'Invisible visible (la llum animal)', la reflexió sobre la percepció de Juan Bufill

L'artista Juan Bufill mostra aquests dies a la Fundació Joan Miró una instal·lació audiovisual que, fins al 8 de setembre, ens convida a reflexionar sobre la manera en què percebem la realitat.

És Invisible visible (la llum animal), una obra que podreu veure gratuïtament al vestíbul de la Fundació Joan Miró i que està formada per un vídeo multicanal en loop (es repeteix constantment) i dotze fotografies que estan relacionades amb les imatges del vídeo.

El vídeo i la fotografia es combinen aquí amb la finalitat de mostrar-nos de quina manera el canvi de la velocitat de les imatges que veiem pot influir en la nostra percepció de les coses. Quin efecte tenen sobre el que veiem la filmació cinematogràfica, l'edició videogràfica i la fotografia? 

Ho comprovareu veient aquesta instal·lació, per crear la qual Bufill només ha hagut de fer servir aigua, llum i una càmera. L'artista es dedica a copsar i mostrar-nos les formes dibuixades per la llum sobre una superfície d'aigua en moviment i, més concretament, sobre el curs d'un riu a La Pobla de Segur, on ha captat les imatges que veureu.

Ha filmat les imatges de l'aigua en moviment i després, alentint-les, ha anat seleccionant fotogrames. El resultat són unes formes oníriques en les quals de vegades es poden descobrir reflexos d'animals o persones, però també formes que poden semblar números, lletres, signes o potser un espectre... I és que "l'aigua explica l'artista– conté en estat latent la possibilitat de totes les formes de l’Univers".

Veniu a veure el muntatge i trobareu un vídeo de nou minuts i mig i les imatges obtingudes a partir d'aquest material. L'ha titulat a partir d'un poema de José Lezama Lima que diu: "La luz es el primer animal visible de lo invisible".

Juan Bufill ha treballat en camps que van de la fotografia i el vídeo al cinema experimental. Poeta, periodista cultural i traductor, també va treballar en televisió, fent guions de programes com el mític Arsenal que, del 1985 al 1987 i dirigit per Manuel Huerga, va obrir la porta a la màxima modernitat televisiva a TV3.

SI voleu més informació sobre l'exposició Invisible visible (la llum animal), de Juan Bufill, consulteu el web de la Fundació Joan Miró.

Data de publicació: Dimecres, 26 Juny 2019
  • Comparteix