Tornar

Les invisibles

Les invisibles

Un cicle de contacontes infantils sobre la vida de grans dones científiques.

Penseu en una persona rellevant del món de la ciència. Feu-ho abans de seguir llegint… Ja ho teniu? Era home o dona? Si pregunteu a algú sobre un referent de la ciència, segurament us anomenarà a un Albert Einstein, un Charles Darwin o un Stephen Hawking abans que una Hipàtia d’Alexandria, una Marie Skłodowska Curie o una Margarita Salas. Històricament les dones científiques s’han trobat en un segon pla, silenciades, discriminades i això també es reflecteix en l’imaginari col·lectiu. Encara que queda molt per fer, avui tot això està canviant i precisament, per donar major visibilitat a les dones científiques entre el públic infantil, les biblioteques de Nou Barris acullen fins al febrer del 2021 el cicle de contacontes Les invisibles, a càrrec de l’associació Luciferases.

Les sessions de contacontes es basen en llibres infantils il·lustrats sobre diverses científiques rellevants i s’adrecen a nens i nenes d’entre 7 i 10 anys. A través dels contes, coneixeran quan van viure les seves protagonistes, en quin entorn social, sota quines circumstàncies van haver de desenvolupar llur vocació i quina va ser la seva aportació al coneixement. Les sessions inclouen, a més, experiments i jocs amb què el públic podrà comprendre millor els descobriments de dones capdavanteres en el seu camp d’estudi.

El cicle ha començat el mes d’octubre amb un conte sobre Ada Lovelace, matemàtica del segle XIX considerada la primera dona programadora de la història (de molt abans d’inventar-se l’electrònica!), la qual va crear el primer algoritme que seria processat per una màquina. Al novembre és el torn de Marie Skłodowska Curie, que pels seus estudis de la radioactivitat fou la primera dona que va guanyar un premi Nobel. Al desembre, les sessions se centraran en la meteoròloga índia Anna Manni, que amb els seus propis instruments de mesura va estudiar la formació dels núvols, entre altres fenòmens. Al gener, la protagonista serà la primatòloga Dian Fossey, activista i gran defensora dels goril·les de muntanya, al Congo. I per cloure el cicle, el conte de febrer presentarà a diverses científiques invisibilitzades: Margarida Comas, Trótula de Salerno, Mileva Maric, Katherine Johnson, Dorothy Vaughan, Mary Jackson i Hedy Lamarr.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 28 Octubre 2020
  • Comparteix