Tornar

Exposició El Rec Comtal. Com l’aigua dibuixa la ciutat

Com es consumia l'aigua a la Barcelona del Segle XVIII?

Un itinerari guiat organitzat pel Born Centre de Cultura i Memòria.

La resposta, en poques paraules, es troba en el Rec Comtal. Aquesta era una estructura hidràulica de primera magnitud que va funcionar i, amb moltes modificacions, va subministrar aigua a la ciutat fins al segle XIX, actuant com una de les principals fonts d'aigua, que servia per regar i també fer funcionar diversos molins construïts al llarg del seu traçat. Les restes que es conserven són una obra protegida com Bé Cultural d'Interès Local.

El Born Centre de Cultura i Memòria ens proposa un recorregut que ens explicarà com es proveïa Barcelona d'aquest bé essencial en una època molt concreta, el segle XVIII, en la qual la ciutat es recuperava de la seva derrota el 1714 enfront de les tropes borbòniques. El barri entorn de la plaça del Born va ser arrasat després de la presa de la ciutat per Felip V el 1714.

En aquest espai trobem un magnífic jaciment arqueològic, amb restes de la Barcelona de 1700, entorn del qual s'ha construït un espai històric d'incalculable valor històric. Les seves restes revelen com era la vida dels barcelonins a final del segle XVII.

En aquesta ocasió, i seguint la missió de donar a conèixer l'herència històrica, han organitzat una ruta per explicar com la gent del voltant de l'any 1700 obtenia un recurs tan essencial com l'aigua. En el jaciment del Born es conserven restes de les infraestructures hídriques de la ciutat: safaretjos, desguassos, canals, dipòsits, fonts, pous, latrines, entre altres. La visita s'aturarà per mostrar-nos els detalls que ensenyen com vivien els habitants de l'època en relació a l'aigua.

I sortirem del jaciment per visitar la Ribera i les restes del Rec Comtal que encara són visibles en el paisatge d'aquest barri.

Les entrades poden comprar-se des d'aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 15 Agost 2022
  • Comparteix