Ja és aquí la 26a edició del Festival de Cinema Jueu
L’esdeveniment inclou projeccions a la Filmoteca de Catalunya i l'Institut Français amb l’objectiu de crear espais de reflexió i de crítica, de resistència i de compromís amb la pau.
El Festival de Cinema Jueu de Barcelona celebra a la 26a edició amb una programació que convida a la reflexió i el compromís amb la pau, coincidint amb l’inici de l’any 5784 del calendari jueu. Del 3 al 30 d'octubre, el festival presenta una selecció de pel·lícules que exploren la identitat, els conflictes i la memòria històrica, amb projeccions a la Filmoteca de Catalunya i l'Institut Français. Al novembre se’n faran dues al Cinema Truffaut de Girona.
Inaugura el festival Històries d’Amèrica, de la cineasta Chantal Akerman, una pel·lícula filmada a Nova York que evoca la història informal de la vida jueva durant els últims cent anys a través d’una sèrie de relats de testimonis oculars.
El director Guy Davidi visitarà el festival i presentarà Innocència, un film sobre la militarització i el seu impacte a les vides dels joves que es veuen obligats a fer el servei militar en contra de la seva pròpia identitat i dels seus valors. També hi serà Günter Schwaiger, qui presentarà Qui té por de la ciutat de Hitler?, un film que revisa el llegat del Führer a Àustria, país en el qual va néixer, i reflexiona sobre la memòria i la confrontació amb el passat.
La pel·lícula Una casa a Jerusalem, del director palestí Muayad Alayant, retrata la despossessió i la pèrdua de la llar a través de la història de la Rebecca, una jove que es trasllada amb el seu pare des del Regne Unit a Jerusalem després de la mort de la seva mare.
El festival també presenta pel·lícules que exploren la temàtica de la identitat i la supervivència, amb la dialèctica de les mirades com a protagonista com és el cas de L’últim dels jueus, de Noé Debré i El nombre perfecte, de Krzysztof Zanussi.
A més, l’esdeveniment cinematogràfic presenta el documental Un pont estret, d'Esther Takac, amb personatges atrapats en un conflicte d’una violència sense fi, els quals s’identifiquen amb els altres, construint un camí cap a la reconciliació. També podreu veure Indignació, dirigida per James Schamus i basada en la novel·la de Philip Roth, la qual us transportarà a l'any 1951, seguint un jove jueu de Nova Jersey que s’incorpora a la universitat conservadora d’Ohio, enmig de la Guerra de Corea.
El Festival de Cinema Jueu de Barcelona ofereix una oportunitat per submergir-se en la diversitat de la cultura jueva i reflexionar sobre temes d'actualitat. La cita tindrà lloc del 3 al 30 d’octubre amb una programació rica en contingut i la presència de directors de renom. Els horaris varien segons les projeccions. Les entrades es poden comprar des del web del Festival Cinema Jueu, la Filmoteca de Catalunya o l’Institut Français.