Tornar

‘Jo, de petita, anava sempre al moll’ al Museu Marítim

El futur de la pesca a la Barceloneta

Jo, de petita, anava sempre al moll és la nova exposició del Museu Marítim de Barcelona que planteja com s’hauria de transformar aquest ofici.

Si parleu amb les dones de la comunitat pescadora de la Barceloneta, molt probablement us diran “Jo, de petita, anava sempre al moll”. Tant elles com els homes, de petits i de grans, tenen la necessitat de passar pel moll quasi cada dia en un acte de pertinença al seu territori. El Museu Marítim de Barcelona ha estrenat aquest mes de març una exposició en honor seu, Jo, de petita, anava sempre al moll, que també reflexiona sobre la sostenibilitat i la pesca en el nostre territori. Visitant aquesta exposició, us podreu apropar a aquesta comunitat de la ciutat i entendre els seus oficis i quina és la situació actual de la pesca. A més, el títol de la mostra fa referència a un món passat, on les dones eren apartades del mar per quedar-se sempre a terra ferma. Les seves feines formaven part d’aquest món però quedaven relegades, per exemple, a l’ofici de remendar (arreglar) xarxes. La podreu visitar fins a l’1 de setembre del 2022.

L’exposició compta amb els testimonis d'aquesta comunitat, a partir dels quals sorgeixen dos discursos: el del dol i la pèrdua de la pesca, i el de la necessitat de canvi i transformació d’aquest ofici. I són les dones de la comunitat pescadora les que no es plantegen un futur per l’ofici sense una transformació prèvia. A la mostra s’hi plantegen respostes a aquesta reinvenció, sortint del nostre territori per veure com altres pescadors i pescadores de la mar Mediterrània estan repensant el seu ofici per fer-lo més sostenible. Una sostenibilitat que també ens implica a nosaltres, per exemple, en el model de consum de peix que practiquem.

Podeu visitar l’exposició de dilluns a diumenge, de 10 a 20 h pel preu de 10 euros, excepte els diumenges a partir de les 15 h, quan l’entrada és gratuïta. Per a més informació, consulteu el web del Museu Marítim.

Data de publicació: Dilluns, 14 març 2022
  • Comparteix