Tornar

Retrat de primer pla del transformista amb el seu aspecte normal

Joan Brossa i les arts parateatrals, vistos per Joan Maria Minguet

L'investigador, comissari i crític d'art crea una instal·lació expositiva al Centre de les Arts Lliures que transforma l'edifici de La Seca.

Per poc que conegueu la figura de Joan Brossa ja sabreu el pes que van tenir en la seva vida les anomenades arts parateatrals, una font de poesia per a l'artista que, ara, el comissari Joan Maria Minguet Batllori analitza en la instal·lació expositiva Altres Brosses. La podrem veure, des del 15 de març fins al 16 de juliol, a la Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures.

A què ens referim quan parlem d'arts parateatrals? Doncs a totes aquelles disciplines escèniques que no tenen el referent en la literatura, com el teatre més habitual, sinó en formes més populars i directes de contacte amb l'espectador, aquelles que busquen seduir-lo o que posen a prova la seva capacitat de sorpresa, com per exemple la màgia, més que no explicar una història o traslladar a escena una narració.

Brossa veia poesia escènica en aquests gèneres, d'aquí que fos un entusiasta d'artistes com el famós Fregoli, el transformista capaç de convertir-se en qualsevol cosa o gairebé que veieu en la fotografia, o com la famosa Christa Leem, una stripper dels anys 70 que va convertir el fet de despullar-se en un art i que va tenir Joan Brossa entre els seus seguidors incondicionals.

Màgia, striptease, transformisme, cafè concert, cabaret... Brossa va seguir de prop moltíssims artistes de l'escena local, entre els quals el mag Hausson, Pep Bou o Tortell Poltrona, però també cites i festivals com ara la Fira del Teatre de Tàrrega (avui FiraTàrrega) o el Festival de Pallassos Charlie Rivel de Cornellà de Llobregat. 

Col·labora amb el comissari de l'exposició el dissenyador d'espais Javi Morera, que s'encarrega de transformar completament l'edifici de La Seca.

Tot, gràcies a la presència en els espais de poemes visuals i poemes objecte de Joan Brossa que al·ludien al món parateatral, a més de fotografies i documents que acrediten la relació, àmplia i llarga de Brossa amb els mons del transformisme, la màgia, el circ, al cinema de trucatge o l’striptease. 

Si voleu veure una exposició diferent que us sorprendrà parlant-vos d'un Brossa que potser no coneixeu, veniu a veure l'exposició Altres Brosses, però abans consulteu al web de la Fundació Joan Brossa- Centre de les Arts Lliures tota la informació al respecte.

Data de publicació: Dijous, 09 març 2023
  • Comparteix