Tornar

Jose Luis de Vicente

Jose Luis de Vicente, nou director del Museu del Disseny de Barcelona

Investigador cultural i comissari d'exposicions, té una llarga trajectòria desenvolupant projectes en la intersecció entre tecnologia, art, disseny i innovació social.

Jose Luis de Vicente ha estat escollit com a nou director del Museu del Disseny de Barcelona. Nascut a Granada l'any 1973, De Vicente és investigador cultural i comissari d’exposicions especialitzat en cultura digital, art i tecnologia, i amb una trajectòria de vint anys en el desenvolupament i la direcció de projectes curatorials, exposicions, festivals, simposis, tallers o programes de residència, entre d'altres. També és fundador i durant quasi una dècada director artístic de Sónar +D, el congrés de cultura digital i tecnologies creatives del Festival Sónar de Barcelona; d'ençà del 2018 és membre de la direcció artística de LlumBCN, el festival d'arts lumíniques de Barcelona, amb Maria Güell i Oriol Pastor; el 2022 va cofundar i codirigir Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona amb Eva Franch i Gilabert i Beth Galí, i ha estat codirector artístic de Tentacular, festival de Tecnologies Crítiques de Matadero Madrid, i director del programa VISUALIZAR a Medialab Prado, també a Madrid. Des del 2005 és col·laborador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), on ha dirigit, programat i comissariat nombroses activitats, simposis i exposicions.

Amb la selecció de Jose Luis de Vicente s’ha resolt el concurs iniciat el maig de 2022 per a la direcció de l’equipament municipal en substitució de Pilar Vélez, que ha cessat en el càrrec per jubilació. A la convocatòria, oberta tant a personal funcionari com a qualsevol persona que complís els requisits, s’hi van presentar 19 aspirants (dos dels quals en van quedar exclosos per no ajustar-se a les bases).

Del projecte del nou director —que s'incorporarà al càrrec el mes de febrer— se n’ha valorat la definició d’un marc estratègic que destaca per la seva aposta per nous formats i plataformes que aporten un plus d’innovació i experimentació i que es posiciona molt bé en el context actual i internacional, tenint en compte col·lectius diversos, així com entitats veïnals. També se n’ha destacat ser coherent amb el present i, a la vegada, assumir el reptes del futur de forma clara, treballant l’expansió del disseny més enllà de les etiquetes. Segons recull l’informe de valoració, es tracta d’un projecte que encarna la il·lusió, l’emoció i el desig d’una nova etapa per al Museu del Disseny de Barcelona, en què l’equipament ha de jugar un paper articulador amb el teixit cultural i artístic de la ciutat, en el marc de la nova centralitat cultural que representa la plaça de les Glòries. 

Els projectes presentats s’han valorat en un procés de selecció que ha tingut el suport d’una comissió assessora integrada pel crític i professor d’història de l’art Miquel Molins, la museòloga Marta Montmany, l’editor Ramon Prat (ACTAR), l’investigador cultural Jaron Rowan, la dissenyadora d’il·luminació i escenògrafa Maria Güell i l'arquitecta i comunicadora Núria Moliner.

Per a més informació sobre el Museu del Disseny de Barcelona, cliqueu a l'enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 20 Desembre 2022
  • Comparteix